Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Naleśniki ze szpinakiem.

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka
woda 2/3 szklanki
mleko 3,2% 2/3 szklanki
jajko 3 sztuki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
olej
sól
Czosnek suszony Prymat
szpinak mrożony 450 g
masło 1 łyżka
czosnek 2 ząbki
serek kanapkowy biały 150 g
Pieprz czarny mielony Prymat

Porada

Naleśniki świetnie smakują na zimno, jak i po podgrzaniu ich w kuchence mikrofalowej, czy po odsmażeniu na patelni.

Przepis i sposób przygotowania na: Naleśniki ze szpinakiem.

Kroki postępowania

1
Z mleka, wody, 1 jajka, 1,5 szklanki mąki, proszku do pieczenia, szczypty soli, odrobiny oleju i sporej dawki granulowanego czosnku przygotować ciasto naleśnikowe mieszając wszystkie produkty razem w misce za pomocą trzepaczki.
Krok 1 - Naleśniki ze szpinakiem. foto
2
Naleśniki smażyć na dobrze rozgrzanej patelni z niewielką ilością oleju. Gdy naleśniki będą już usmażone przygotować farsz do naleśników ze szpinaku.
Krok 2 - Naleśniki ze szpinakiem. foto
3
Rozmrożony szpinak przełożyć na patelnię z rozpuszczonym masłem. Podsmażać szpinak na niedużym płomieniu od czasu do czasu mieszając, a podczas podsmażania dodać do niego 2 jajka oraz 1 łyżkę mąki, a także drobno posiekane ząbki czosnku. Wszystkie składniki dodane do szpinaku dokładnie wymieszać ze szpinakiem i dalej całość podsmażać jeszcze przez chwilę. Na sam koniec doprawić szpinak na patelni solą i pieprzem do smaku.
Krok 3 - Naleśniki ze szpinakiem. foto
4
Szpinak z patelni przełożyć do miski i odstawić go na moment do przestygnięcia. Do ostygniętego szpinaku dodać kanapkowy serek czosnkowy (taki do smarowania pieczywa, twarogowy, o gładkiej konsystencji). Wymieszać dodany serek ze szpinakiem.
Krok 4 - Naleśniki ze szpinakiem. foto
5
Smarować usmażone naleśniki farszem z wymieszanego z serkiem czosnkowym szpinaku.
Krok 5 - Naleśniki ze szpinakiem. foto
6
Ja naleśniki posmarowane farszem ze szpinaku składałam w rożki, trójkąty. Ale można naleśniki zwijać też w rulony, dowolnie, wedle swoich preferencji.
Krok 6 - Naleśniki ze szpinakiem. foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IwonaKa 14.09.2014 13:34
pycha,moje ulubione
Kejti 14.09.2014 13:03
U mnie dzisiaj też szpinak.Naleśniki uwielbiam w takim wydaniu :-)
MałaMi89 10.09.2014 21:28
Jako dziecko spróbowałam naleśników ze szpinakiem w restauracji - w życiu nie jadłam gorszego zielska. I tak żyłam w tym przekonaniu, że go nie lubię kolejnych prawie 20 lat. Aż tu w ubiegłą niedzielę byłam na weselu, gdzie podali roladki ze szpinakiem - wyglądem jak devolay, więc wzięłam - i tak mi szpinak posmakował, że muszę zacząć z niego przyrządzać dania w domu! Aż mi się wierzyć nie chce, że restauracja mogła przyrządzić go tak niesmacznie!
Kuchenka 10.09.2014 19:08
apetyczne :)
Futka 10.09.2014 17:22
Pyszności - uwielbiam :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak