Przepis i sposób przygotowania na: Naleśniki ze szpinakiem w sosie kurkowym
Farsz: Na patelni podsmażyć (na oleju ) pokrojoną w kostkę cebulę i wyciśnięty czosnek. Dodać wymyty szpinak i dusić aż wyparuje woda z patelni. Szpinak wystudzić, połączyć z twarogiem i doprawić do smaku solą, pieprzem, chilli i gałką muszkatołową Musi być dobrze przyprawione.
Sos: Na patelni podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę i dodajemy umyte kurki, dusimy aż woda wyparuje z patelni. Następnie dodajemy pokrojony drobno koperek i śmietanę – zagotowujemy i doprawiamy solą i pieprzem.
Na patelni usmażyć cienkie naleśniki. Ja smażę na patelni, którą smaruję lekko olejem (ręcznik papierowy lekko natłuszczam i tym smaruję). Naleśniki są wtedy lekkie i nietłuste.
Następnie na każdy naleśnik nakładać po 2 łyżki farszu, rozsmarować i zawijać. Naleśniki podsmażyć na patelni i podawać z sosem kurkowym.