Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Naleśniki ze szpinakiem w sosie kurkowym

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna 1 szklanka
woda gazowana 1 szklanka
sól do smaku
mleko 1/2 szklanki
jajko 2 sztuki
szpinak świeży 1/2 kilogram
gałka muszkatałowa szczypta
czosnek 2 ząbki
cebula biała 1 sztuka
twaróg 25 dekagram
kurki 30 dekagram
masło 1 łyżka
śmietana 18 proc 1 opakowanie
koperek 1 pęczek
pieprz do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Naleśniki ze szpinakiem w sosie kurkowym

Najpierw przygotowujemy ciasto na naleśniki. Do jednego naczynia wsypujemy mąkę, sól, gazowaną wodę, mleko, jajka. Wyrabiamy ciasto mikserem lub trzepaczką około 5 min. Ciasto musi mieć konsystencje gęstej śmietany, więc w zależności od potrzeby dodać jeszcze mąki lub wody.

Farsz: Na patelni podsmażyć (na oleju ) pokrojoną w kostkę cebulę i wyciśnięty czosnek. Dodać wymyty szpinak i dusić aż wyparuje woda z patelni. Szpinak wystudzić, połączyć z twarogiem i doprawić do smaku solą, pieprzem, chilli i gałką muszkatołową Musi być dobrze przyprawione.

Sos: Na patelni podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę i dodajemy umyte kurki, dusimy aż woda wyparuje z patelni. Następnie dodajemy pokrojony drobno koperek i śmietanę – zagotowujemy i doprawiamy solą i pieprzem.

Na patelni usmażyć cienkie naleśniki. Ja smażę na patelni, którą smaruję lekko olejem (ręcznik papierowy lekko natłuszczam i tym smaruję). Naleśniki są wtedy lekkie i nietłuste.

Następnie na każdy naleśnik nakładać po 2 łyżki farszu, rozsmarować i zawijać. Naleśniki podsmażyć na patelni i podawać z sosem kurkowym.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

mariola7 20.12.2012 01:42
pycha
malaczarna23 07.09.2012 12:50
wyglądają bardzo apetycznie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak