Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Naleśniki ze szpinakiem i serem feta

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ciasto na nalesniki

mleko 3,2% 1,5 szklanki
woda 1,5 szklanki
jajko 2 sztuki
mąka pszenna 2 szklanki
sól szczypta

nadzienie

szpinak mrożony 250 gram
cebula 1 sztuka
czosnek ząbki 6 sztuk
ser feta 150 gram

sos

śmietana 0,5 szklanki
majonez tradycyjny 3 łyżki
koperek
sól do smaku
pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Naleśniki ze szpinakiem i serem feta

Kroki postępowania

1
Przygotowanie ciasta: Wszystkie składniki połączyć i wymieszać mikserem. Tak przygotowane ciasto odstawić do lodówki na pół godziny.
Krok 1 - Naleśniki ze szpinakiem i serem feta foto
2
Następnie smażyć naleśniki z obu stron na rozgrzanej patelni z niewielka ilością oleju.
Krok 2 - Naleśniki ze szpinakiem i serem feta foto
3
Przygotowanie nadzienia: cebulę i 4 ząbki czosnku obrać i pokroić w kostkę.
Krok 3 - Naleśniki ze szpinakiem i serem feta foto
4
Szpinak podsmażyć na patelni około 15 minut.
Krok 4 - Naleśniki ze szpinakiem i serem feta foto
5
Dodać podsmażoną cebulkę i czosnek oraz pokruszony ser feta. Smażyć jeszcze kilka minut. Doprawić solą, pieprzem, ziołami.
Krok 5 - Naleśniki ze szpinakiem i serem feta foto
6
Przygotowanie sosu: Śmietanę wymieszać z majonezem, dodać pokrojone 2 ząbki czosnku, koperek i przyprawy.
Krok 6 - Naleśniki ze szpinakiem i serem feta foto
7
Umieszczać po dwie łyżki farszu na jeden naleśnik, zawijać i polać sosem.
Krok 7 - Naleśniki ze szpinakiem i serem feta foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak