Nalesniki ze szpinakiem.

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • szpinak mrożony

  • naleśniki

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Składniki:
* 1,5 szklanki mąki pszennej
* 1 szklanka mleka
* 1 szklanka wody
* 2 jajka
* szczypta soli
* 2 łyżki oleju+olej do smażenia
* 20 dag białego sera twarogowego
* 2 brykiety szpinaku mrożonego
* 5 dag masła prawdziwego
* 5 łyżek śmietany
* 3 ząbki czosnku
* 1 łyżeczka suszonej bazylii
* 30 ml białego wina wytrawnego
* pieprz kolorowy do smaku
* sól
Zrobić ciasto na naleśniki:
Wodę,mleko,jajka i sól roztrzepać trzepaczką i wsypywać stopniowo mąkę.Wlać 2 łyżki oleju, wymieszać ciasto by było gładkie.Odstawić na 30 minut.
W tym czasie ser biały rozgnieść widelcem lub zmiksować,dodać śmietanę.Roztopić masło na patelni, wrzucić brykiety szpinaku i podgrzewać.Czosnek posiekać lub przecisnąć przez praskę.Dodać go do szpinaku,wsypać bazylię,posolić,wlać białe wino wytrawne , oprószyć pieprzem kolorowym świeżo zmielonym i poddusić.Wymieszać z twarożkiem, ew.doprawić jeszcze do smaku.
Na patelni usmażyć naleśniki (średniej grubości), na każdym rozsmarować trochę więcej niż czubatą łyżkę serka i zwinąć w rulony.Można podawać od razu lub ostudzić i pokroić w skośne kawałki.
Lubią je nawet dzieci.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
aniagdz 26.11.2015 08:40
świetny pomysł
Jolanta40 01.01.2012 18:48
bardzo smakowite
iknkirke 01.01.2012 17:00
mniam
jolaxa 21.06.2011 20:02
pycha
Kate131 16.06.2011 10:10
uwielbiam
barbara11561 31.05.2011 07:18
Super:)
Grażyna13 09.04.2011 20:35
Pycha !

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat