Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Naleśniki ze szpinakiem.

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

szpinak mrożony 450 g
twaróg 250 g
żółty ser starty do posypania naleśników
ząbki czosnku 3
cebula 1
sól do smaku
pieprz do smaku
mąka 250 g
mleko 250 ml
woda 50 ml
jajko 1
boczek 10 plastry

Przepis i sposób przygotowania na: Naleśniki ze szpinakiem.

Wszystkie składniki na ciasto:Mąkę, mleko, wodę, jajko łyżeczkę oleju i szczyptę soli dokładnie wymieszaj. Patelnię bardzo dobrze rozgrzej, smaż cienkie naleśniki - na natłuszczoną patelnię wylewaj niecałą chochelkę ciasta-na środku kładź plaster boczku. Smaż z obu stron, do uzyskania złotego koloru.

Przełóż rozmrożony szpinak do garnka (nadmiar wody można odparować) dodaj posiekaną cebulę,ser(biały) oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Podgrzewaj 10-15 minut na średnim ogniu, często mieszając. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

Na każdy naleśnik nakładaj 2-3 łyżki farszu i zwijaj w rulon tak aby boczek był na zewnątrz naleśnika.

Aby były ciepłe przed podaniem przełóż do naczynia do zapiekania posyp serem i zapiecz w piekarniku nagrzanym do temp 170°C.
Podaj z sosem czosnkowym.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

adelajda 12.02.2014 06:08
na pewno smaczne :)
Cranberry 11.02.2014 21:15
Smaczne naleśniczki
gibli 11.02.2014 21:04
lubię takie:)
treonina 11.02.2014 20:47
fajny pomysł
sasanka 11.02.2014 20:31
Fajny pomysł z boczkiem :) dodaje smaczku :)
eMMe 11.02.2014 20:30
Pyszne naleśniki:)
Sylwia26 11.02.2014 20:19
ale pyszności

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak