Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Naleśniki ze szpinakiem

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mleko 1,5 szklanki
woda 1/2 szklanki
jaja 2
mąka 1,5 szklanki
sól szczypta
szpinak 1 opakowanie
cebula
czosnek
ser żółty
śmietana 12%

Przepis i sposób przygotowania na: Naleśniki ze szpinakiem

Składniki na ciasto miksujemy ze sobą, w razie konieczności dodajemy mąkę lub mleko, aby uzyskać odpowiednią konsystencję ciasta. Ja dodaje także do ciasta trochę oleju. Przygotowane ciasto wlewamy małym porcjami na rozgrzaną patelnię i smażymy z obu stron.
Farsz: Cebulę szklimy na patelni i dodajemy przegnieciony czosnek. Smażymy, aż oba składniki się zarumienią. Następnie dodajemy szpinak i czekamy aż się rozmrozi. Gdy woda już trochę odparuje, dodajemy śmietanę. Chwilę dusimy i dla zagęszczenia masy dodajemy ser lub jajko. Mieszamy wszystko i doprawiamy wedle uznania. Tak przygotowaną masą przekładamy na naleśniki i zwijamy je w rulony lub składamy. Gotowe naleśniki można posypać startym serem i wstawić do piekarnika lub mikrofalówki by ser się ładnie rozpuścił. Ja naleśniki podaje z własnoręcznie przygotowanym sosem czosnkowo-ziołowym. Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Adam/ZUB3R 26.11.2012 10:44
ciekawe
gusia1000 03.09.2012 20:56
Zawsze dobre.
Laila2786 10.08.2012 12:39
mniam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak