Przepis i sposób przygotowania na: Naleśniki ze szpiakiem i serem fata
Podgrzewamy patelnie, wrzucamy szpinak na patelnie ( bez rozmrażania), podgrzewamy, szpinak, zmieni konsystencje,
Odparowujemy nadmiar wody dodajemy masło, czosnek, przyprawy, chwilkę podsmażamy,
Następnie dodajemy pokruszony ser feta, mieszamy dotąd, aż ser wymiesza się ze szpinakiem, Wyłączamy, po chwili wbijamy żółtko - mieszamy.
Naleśniki:
Do średniej wielkości miski wlewamy mleko, dodajemy jajko.
Całość rózgą intensywnie mieszamy. Ciągle mieszając dodajemy mąkę i szczyptę soli. Odstawiamy ciasto, aby odpoczęło.
Po chwili smażymy naleśniki na maśle na rumiano z obu stron.
Smarujemy farszem każdego naleśnika,
Zwijamy w rulon, lub robimy tort naleśnikowy ze szpinakiem.