Naleśniki zapiekane z sosem beszamelowym

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Na naleśniki

  • mąka

    1 szklanka
  • mleko

    1 szklanka
  • jajko

    2 sztuki
  • woda gazowana

    3/4 szklanki
  • olej

    odrobina
  • bazylia

    garść
  • Sól ziołowa jodowana Prymat

Na farsz

  • kuskus

    1.5 szklanki
  • papryka czerwona

    1
  • pomidor

    1
  • cebula

    1
  • ząbek czosnku

    1
  • mozzarella

    1
  • pasta curry

    1 łyżeczka
  • sól

  • Pieprz czarny mielony Prymat

  • Czosnek niedźwiedzi suszony Prymat

  • kminek Prymat

Na beszamel

  • mąka

    2 i pół łyżki
  • masło

    3 łyżki
  • mleko

    500 ml
  • sól

  • Pieprz biały mielony Prymat

  • Gałka muszkatołowa mielona Prymat

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Naleśniki zapiekane z sosem beszamelowym foto
Do wysokiego naczynia wlałam mleko, dodałam listki bazylii i zmiksowałam razem.
Krok 2 - Naleśniki zapiekane z sosem beszamelowym foto
Następnie dodałam mąkę, dwa jajka, wodę, odrobinę oleju i sól ziołową i dalej miksowałam na gładkie ciasto
Krok 3 - Naleśniki zapiekane z sosem beszamelowym foto
Usmażyłam naleśniki.
Krok 4 - Naleśniki zapiekane z sosem beszamelowym foto
1.5 szklanki suchego kuskusu zalałam wrzącą wodą. Na patelni zeszkliłam cebulę pokrojoną w kostkę, dodałam ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę. Następnie dorzuciłam paprykę pokrojoną w kostkę i pomidora. Chwilę razem posmażyłam. Dodałam napęczniały kuskus, łyżeczkę pasty curry, świeżo mielony czarny pieprz, sól, trochę kminku i czosnku niedźwiedziego, wszystko razem wymieszałam. Gdy farsz lekko wystygł dodałam pokrojoną mozzarellę.
Krok 5 - Naleśniki zapiekane z sosem beszamelowym foto
Na patelni roztopiłam masło, dodałam mąkę, wszystko razem mieszałam po chwili powoli dolewałam mleko jednocześnie mieszając. Gotowałam do czasu aż sos zrobił się gęsty, dodałam sól, biały pieprz i gałkę muszkatołową.

Na każdy naleśnik nakładałam porcję farszu i zwijałam.
Krok 6 - Naleśniki zapiekane z sosem beszamelowym foto
Układałam jeden obok drugiego w naczyniu żaroodpornym natłuszczonym olejem.
Krok 7 - Naleśniki zapiekane z sosem beszamelowym foto
Wszystko zalałam sosem beszamelowym, na wierzch starłam żółty ser.
Krok 8 - Naleśniki zapiekane z sosem beszamelowym foto
Zapiekałam w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 25 minut.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Patrycja33 19.08.2016 22:16
wygladaja bardzo apetycznie:-)
jagoda5913 17.08.2016 13:20
pyszny obiad
Pani Domu 17.08.2016 12:58
smaczne danie
sezamek 17.08.2016 07:47
wygląda bardzo smacznie
w mojej kuchni 17.08.2016 00:33
dobre naleśniki i syte

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat