Naleśniki zapiekane z serem pod migdałowo – pomarańczową pierzynką

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    2 szkl
  • jajko

    2 szt
  • mleko

    400 ml
  • sól

    1 szczypta
  • proszek do pieczenia

    1 łyzeczka
  • olej

    50 ml
  • biały ser

    400 g
  • żółtko

    2 szt
  • cukier wanilinowy

    1 op
  • cukier

    4 łyzki
  • śmietana 18% słodka

    200 ml
  • cukier

    2 łyżki
  • płatki migdałów

    50 g
  • olejek pomarańczowy

    2 łyzeczki
  • małe pomarańcze

    2 szt
  • jajko

    1 do polewy
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA :

NALEŚNIKI:

Mąkę przesiewamy z solą i proszkiem do pieczenia.

Dodajemy mleko , roztrzepane jajka , olej rzepakowy i wszystko razem dokładnie mieszamy , do całkowitego połączenia składników.

Odstawiamy na ok. 10 minut.

Smażymy naleśniki / odstawiamy w ciepłe miejsce.

NADZIENIE :

Ser ucieramy z cukrem , cukrem wanilinowym i 2 żółtkami.

W razie potrzeby dosładzamy do smaku.

PIERZYNKA :

Śmietanę ubijamy z cukrem i jajkiem.

Dodajemy olejek pomarańczowy i podprażone chwilę płatki migdałów.


CAŁOŚĆ :

Naczynie do zapiekania smarujemy olejem.

Naleśniki smarujemy serowym farszem po całości.

Zakładamy boki do środka i zwijamy w ruloniki.

Układamy obok siebie w naczyniu.

Całość polewamy sosem pomarańczowo – migdałowym.

Dla zwiększenia aromatu obok układamy przekrojone ( sparzone wcześniej ) pomarańcze.

Wkładamy do nagrzanego na 180 C piekarnika na ok. 30 – 40 minut.

Podajemy gorące posypane cukrem pudrem.

Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
asiatok 27.01.2016 21:26
Pysznie i aromatycznie!
Monika10 20.01.2014 19:30
ależ super pomysł jutro też takie zrobię
Marlenka.S 20.01.2014 19:19
bardzo fajny przepis, muszę sprobować
brioszka 20.01.2014 19:17
wygląda to megaaaa! aż jestem głodna!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat