Naleśniki zapiekane z kurczakiem i szpinakiem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto naleśnikowe

  • mąka pszenna

    1 szklanka
  • mleko

    1 szklanka
  • woda

    3/4 szklanki
  • jajko

    1 szt
  • Kucharek przyprawa do potraw

    do smaku
  • Zioła prowansalskie suszone Prymat

    do smaku
  • olej do smażenia

  • przecier pomidorowy

    2-3 łyżki

Nadzienie

  • pierś z kurczaka

    1 szt
  • szpinak mrożony

    6 szt
  • masło

    1 łyżka
  • Kucharek przyprawa do potraw

    do smaku
  • Gałka muszkatołowa mielona Prymat

    do smaku
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    do smaku

Sos

  • śmietana 12%

    5 łyżek
  • mozzarella w kulce

    200 g
  • mleko

    2-3 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Naleśniki zapiekane z kurczakiem i szpinakiem foto
Pierś umyć, pokroić w kostkę i usmażyć na maśle z dodatkiem przypraw. Dodać szpinak (brykiet) i smażyć jeszcze przez kilka minut.
Krok 2 - Naleśniki zapiekane z kurczakiem i szpinakiem foto
Przygotować ciasto naleśnikowe i smażyć na oleju cienkie naleśniki.
Krok 3 - Naleśniki zapiekane z kurczakiem i szpinakiem foto
Gotowe naleśniki smarować przecierem pomidorowym i kłaść farsz. Zwinąć naleśniki w rulon.
Krok 4 - Naleśniki zapiekane z kurczakiem i szpinakiem foto
Śmietanę wymieszać z mlekiem i startą na dużych oczkach mozzarellą.
Krok 5 - Naleśniki zapiekane z kurczakiem i szpinakiem foto
Gotowe naleśniki układać w żaroodpornym naczyniu wysmarowanym tłuszczem i zalać sosem. U mnie wyszły dwie warstwy naleśników, dlatego sos podzieliłam na dwie części ;)
Krok 6 - Naleśniki zapiekane z kurczakiem i szpinakiem foto
Naleśniki piec pod przykryciem w temp. 160 stopni przez ok. 30 min.
SMACZNEGO!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
jejkuchnia 22.09.2017 07:31
Rewelacyjne danie. :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat