NALEŚNIKI ZAPIEKANE Z FARSZEM TWAROGOWO-ZIEMNIACZANYM

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mleko 2%

    3 szklanki
  • mąka

    2 szklanki
  • jajko

    2 szt
  • twaróg

    500 g
  • ziemniaki

    500 g
  • ser żółty

    50 g
  • cebula

    1 szt
  • masło

    2 łyżki
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

  • Pieprz czarny mielony Prymat

  • Papryka ostra mielona Prymat

  • olej do smażenia

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - NALEŚNIKI ZAPIEKANE Z FARSZEM TWAROGOWO-ZIEMNIACZANYM foto
Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie i odstawiamy do wystygnięcia. Do wysokiego naczynia wlewamy mleko, dodajemy mąkę, jaja i doprawiamy szczyptą soli.
Krok 2 - NALEŚNIKI ZAPIEKANE Z FARSZEM TWAROGOWO-ZIEMNIACZANYM foto
Wszystkie składniki miksujemy na gładką masę.
Krok 3 - NALEŚNIKI ZAPIEKANE Z FARSZEM TWAROGOWO-ZIEMNIACZANYM foto
Na niewielkiej ilości oleju lub masła smażymy naleśniki. Usmażone naleśniki odstawiamy do wystygnięcia.
Krok 4 - NALEŚNIKI ZAPIEKANE Z FARSZEM TWAROGOWO-ZIEMNIACZANYM foto
Pokrojoną w kosteczkę cebulę podsmażamy do zarumienienia.
Krok 5 - NALEŚNIKI ZAPIEKANE Z FARSZEM TWAROGOWO-ZIEMNIACZANYM foto
Ugotowane ziemniaki dusimy z twarogiem i łyżką masła. Doprawiamy solą, pieprzem i papryką ostrą.
Krok 6 - NALEŚNIKI ZAPIEKANE Z FARSZEM TWAROGOWO-ZIEMNIACZANYM foto
Do farszu dodajemy podsmażoną cebulę. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy.
Krok 7 - NALEŚNIKI ZAPIEKANE Z FARSZEM TWAROGOWO-ZIEMNIACZANYM foto
Na spód naczynia żaroodpornego układamy naleśnika, a następnie solidną porcję farszu.
Krok 8 - NALEŚNIKI ZAPIEKANE Z FARSZEM TWAROGOWO-ZIEMNIACZANYM foto
Farsz i naleśniki układamy warstwami, tak by zapełniły całe naczynie żaroodporne.
Krok 9 - NALEŚNIKI ZAPIEKANE Z FARSZEM TWAROGOWO-ZIEMNIACZANYM foto
Wierzch zapiekanki posypujemy startym serem. Zapiekankę pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez ok. 30 minut.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
IZABELA29 21.04.2015 16:42
fajne danie
ilka01 19.04.2015 11:14
super pomysł
Grazyna0211 18.04.2015 19:50
ciekawy przepis
Kasnaj 18.04.2015 18:01
smacznie u Ciebie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat