Naleśniki za szpinakiem w sosie z serów pleśniowych 2

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • szpinak mrożony

    10 kostek
  • sery pleśniowe

    3 szt
  • mąka

    0,5 kg
  • jaja

    5 szt
  • mleko

    0,5 l
  • śmietana 30%

    0,5 op
  • czosnek

    10 ząbków
  • kostka rosołowa

    1 szt
  • Kucharek przyprawa uniwersalna

    1 szczypta
  • masło śmietankowe

    1/4 kostki
  • olej

    100 ml
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Na rozgrzanej patelni rozpuszczamy masło ,a następnie wrzucamy na nie rozmrożony szpinak , dodajemy kucharek oraz wciskamy czosnek . smażymy na średnim ogniu mieszając co chwilę .
Gdy szpinak stanie się miękki dodajemy 2 jaja mieszając dokładnie . Po dodaniu jajek przychodzi czas na dodanie śmietany.
Dodajemy więc pół opakowania śmietany , dobrze mieszając . Po kilku minutach zdejmujemy patelnie z palnika aby przygotowany szpinak trochę przestygł.

Następnie zabieramy się do robienia ciasta na naleśniki .
Do głębokiej miski wsypujemy mąkę , dodajemy 3 jaja oraz mleko , można także dodać odrobinę oleju .
Mieszamy do uzyskania właściwej konsystencji .
Następnie smażymy placki na naleśniki .
Po usmażeniu placków zabieramy się do robienia sosu serowego
Przygotowujemy wywar z kostki rosołowej , ok 100 ml . Wlewamy go do wysokiej patelni lub małego garnuszka . następnie kroimy drobno sery pleśniowe i dodajemy je do wywaru mieszając energicznie ( najlepiej rózgą ).
Gotujemy sos na małym ogniu gdy grudki sera się całkiem rozpuszczą zagęszczamy go odrobiną śmietany .
Poprzednio zrobiony szpinak rozkładamy równomiernie na naleśnikach i składamy na 2 razy ( w trójkąt ) .
Tak przygotowane naleśniki podsmażamy na patelni na kolor złocisty , przekładamy na talerz polewamy sosem serowym.
Gotowe

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Justyna Jussstiii 16.04.2012 14:45
super

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat