Przepis i sposób przygotowania na: Naleśniki z warzywami i twarożkiem
Z mąki, mleka, jajek i szczypty soli przygotować gładkie jednolite ciasto. Ciasto odstawić na 10-15 minut.
W tym czasie papryki umyć oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w kostkę. Cebulę szalotkę i szynkę pokroić w drobną kostkę.
Na patelni rozgrzać tłuszcz wrzucić warzywa, lekko podsmażyć.
Podlać wodą i dusić na małym ogniu około 10-15 minut.
W połowie duszenia dodać pokrojoną szynkę, doprawić pieprzem i solą do smaku.
Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju, wlać 1/4 ciasta naleśnikowego i smażyć na złoty kolor z obydwu stron. Z pozostałego ciasta usmażyć jeszcze trzy naleśniki.
Gorące naleśniki umieścić na talerzach, na każdym rozłożyć farsz warzywny, posypać poszatkowanym szczypiorkiem. Zwinąć w rulon, na każdym położyć po kilka łyżeczek twarożku ziołowego.
Posypać poszatkowanym szczypiorkiem.