Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Naleśniki z twarożkiem i konfiturą jeżynową

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

~ CIASTO

mleko 3,2% 2 szkl.
woda gazowana 1 szkl.
woda zimna 1 szkl.
olej roślinny 5-6 łyżek
jajko 3 średnie
cukier puder 1 łyżka
sól duża szczypta
mąka pszenna ile zabierze

~ DODATKI

twaróg zmielony 500 g
żółtko jajek 2-3
śmietana gęsta
cukier puder do smaku
cukier waniliowy 1 łyżka
konfitura jeżynowa

Przepis i sposób przygotowania na: Naleśniki z twarożkiem i konfiturą jeżynową

Z podanych składników zmiksować gładkie ciasto naleśnikowe - odstawić na pół godziny i sprawdzić konsystencję - jeśli jest zbyt rzadka, dosypać mąki, a jeśli okaże się za gęsta, dolać nieco wody lub mleka.

Na rozgrzanej patelni teflonowej usmażyć naleśniki - gotowe układać warstwami na dużym talerzu.

Zmielony ser twarogowy rozetrzeć na gładką, niezbyt gęstą, masę z żółtkami oraz śmietaną - doprawić cukrem waniliowym i cukrem pudrem do smaku.

Składać po dwa naleśniki smarując jeden serem, a po sklejeniu obu, górę drugiego pokryć konfiturą jeżynową - zwinąć w ruloniki i kroić na skos.
Kolejność warstw można zmieniać.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

wiesiek513 15.01.2016 16:17
Świetne,właśnie zjadłem,kompozycja wyśmienita.Gratuluję pomysłu
Lis 09.12.2015 20:03
Wyglądają bardzo smakowicie:)
Monika-twin 09.12.2015 18:46
tez lubi ełaczyc twaróg z dżemami.
Mniam 09.12.2015 18:46
Z taką konfiturą muszą smakować rewelacyjnie!
Agnieszka-87-25 09.12.2015 14:56
bardzo fajne
Benita 09.12.2015 14:16
wyglądają bardzo apetycznie
Anna169Hosz 09.12.2015 13:43
"Niebo w gębie"... albo jak kto woli "gęba w niebie":)
agaK. 09.12.2015 13:30
Soczyście i apetycznie wyglądają:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak