Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Naleśniki z twarożkiem

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Naleśniki

mleko 3,2% 1 szklanka
woda gazowana 1 szklanka
jaja 2 sztuki
mąka 1,5 szklanki
olej 1 łyżka
sól szczypta

Nadzienie

twaróg 400 g
śmietana 12% 6 łyżek
rzodkiewka 4 sztuki
szczypiorek 1 pęczek
cukier 1,5 łyżeczki
sól i pieprz do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Naleśniki z twarożkiem

Do głębokiej miski wlewamy mleko, wodę, łyżkę oleju, wbijamy jajka, wsypujemy sól i przesiewamy mąkę. Wszystko miksujemy na jednolitą masę (musi mieć konsystencję gęstej śmietany, jeśli jest za rzadka dodajemy odrobinkę mąki). Ciasto odstawiamy na 20 minut na odpoczynek. W tym czasie przygotowujemy twarożek: warzywa siekamy na drobną kosteczkę i wrzucamy do miski. Dodajemy twaróg, śmietanę i cukier, dokładnie wszystko łączymy. Doprawiamy solą i pieprzem. Wstawiamy do lodówki. Smażymy naleśniki: na patelni rozgrzewamy kropelkę oleju. Wylewamy porcję ciasta (około pół łyżki wazowej) i smażymy około minutę, następnie przewracamy i smażymy kolejną minutę. Podobnie smażymy pozostałe naleśniki (nie wlewając już oleju na patelnię). Na brzegu naleśnika układamy wzdłuż twarożek i zawijamy w rulon. Smacznego.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kasnaj 15.04.2015 07:46
lubię takie
anula-d 14.04.2015 20:05
uwielbiam takie
mirosława4 14.04.2015 19:24
dawno nie robiłam zjadłabym

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak