Naleśniki z twarożkiem

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Naleśniki

  • mleko 3,2%

    1 szklanka
  • woda gazowana

    1 szklanka
  • jaja

    2 sztuki
  • mąka

    1,5 szklanki
  • olej

    1 łyżka
  • sól

    szczypta

Nadzienie

  • twaróg

    400 g
  • śmietana 12%

    6 łyżek
  • rzodkiewka

    4 sztuki
  • szczypiorek

    1 pęczek
  • cukier

    1,5 łyżeczki
  • sól i pieprz

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Do głębokiej miski wlewamy mleko, wodę, łyżkę oleju, wbijamy jajka, wsypujemy sól i przesiewamy mąkę. Wszystko miksujemy na jednolitą masę (musi mieć konsystencję gęstej śmietany, jeśli jest za rzadka dodajemy odrobinkę mąki). Ciasto odstawiamy na 20 minut na odpoczynek. W tym czasie przygotowujemy twarożek: warzywa siekamy na drobną kosteczkę i wrzucamy do miski. Dodajemy twaróg, śmietanę i cukier, dokładnie wszystko łączymy. Doprawiamy solą i pieprzem. Wstawiamy do lodówki. Smażymy naleśniki: na patelni rozgrzewamy kropelkę oleju. Wylewamy porcję ciasta (około pół łyżki wazowej) i smażymy około minutę, następnie przewracamy i smażymy kolejną minutę. Podobnie smażymy pozostałe naleśniki (nie wlewając już oleju na patelnię). Na brzegu naleśnika układamy wzdłuż twarożek i zawijamy w rulon. Smacznego.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Kasnaj 15.04.2015 07:46
lubię takie
anula-d 14.04.2015 20:05
uwielbiam takie
mirosława4 14.04.2015 19:24
dawno nie robiłam zjadłabym

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat