Naleśniki z szynką i pieczarkami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

ml

gniazd

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mleko

    2,5 szklanki
  • mąka pszenna

    2 szklanki
  • jajko

    2 szt.
  • pieczarki

    0,5 kg
  • szynka konserwowa

    0,3 kg
  • cebula

    1-2 szt.
  • ser żółty

    0,2 kg
  • sól

  • pieprz

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Naleśniki z szynką i pieczarkami foto
Jeśli mamy dwie patelnie krok 1 i 2 możemy robić jednocześnie - wystarczy wcześniej przygotować składniki.
Na rozgrzaną patelnię wrzucamy posiekane w plastry pieczarki, smażymy ok 5min.
Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę szynkę i smażymy jeszcze przez chwilę.
Gdy będziemy widzieli że pieczarki już są usmażone dodajemy posiekany ser, trzymamy na ogniu co chwilę mieszając do momentu kiedy ser się rozpuści.
Krok 2 - Naleśniki z szynką i pieczarkami foto
Do miski wlewamy mleko, dajemy mąkę, jajka, sól, pieprz.
miksujemy składniki
smażymy naleśniki na rozgrzanym tłuszczu(bardzo mała ilość)
Krok 3 - Naleśniki z szynką i pieczarkami foto
Na usmażone naleśniki nakładamy farsz (mniej więcej na połowę naleśnika) po czym składamy go na pół i jeszcze raz na pół.
można podawać same choć ja zajadam się takimi z ketchupem :)
smacznego

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
ben-ka 28.02.2012 15:49
Lubię nalesniki na słono.
Anna146 26.02.2012 10:34
fajny pomysł na naleśniki

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat