Naleśniki z sosem wiśniowo-pomarańczowym

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąki

    1,5 szklanki
  • jajko

    1
  • mleka

    1 szklanka
  • wody

    1 szklanka
  • szczypta soli

  • wiśni

    100 dag
  • cukru

    10 dag
  • pomarańcza

  • olej

  • cukier puder

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Przyrządzić ciasto naleśnikowe: jajko ubić trzepaczką, dodać mleko, mąkę, posolić i wymieszać, aby nie było grudek. Dodać mleko lub mąkę, jeśli ciasto nie ma właściwej konsystencji. Odstawić na pół godziny. W tym czasie wiśnie (mogą być mrożone) umyć, odsączyć, wydrylować, jeśli mają pestki i przesypać do rondelka. Dusić na wolnym ogniu do momentu puszczenia soku. W międzyczasie porządnie wyszorować pomarańczę, sparzyć ją wrzątkiem i otrzeć skórkę na drobne wiórki. Do wiśni dodać cukier, sok z pomarańczy i startą skórkę pomarańczową. Dusić na wolnym ogniu do chwili powstania gęstego sosu. Po pół godzinie ciasto naleśnikowe powinno być dość gęste - jeśli jest zbyt gęste, dodać nieco mleka lub wody. Smażyć z niego cienkie naleśniki na rozgrzanym oleju, osączyć z tłuszczu papierowym ręcznikiem, zwinąć w ruloniki, oprószyć cukrem pudrem i podawać z sosem wiśniowo-pomarańczowym.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat