Przepis i sposób przygotowania na: Naleśniki z soczewicą i warzywami zapiekane pod beszamelem
Soczewicę gotujemy na miękko, po czym odcedzamy i przekładamy do miski.
Cebulę kroimy w kostkę i przesmażamy przez chwilę na oleju.
Brokuły dzielimy na malutkie różyczki i chwilę blanszujemy we wrzątku, odsączone z wody dodajemy do soczewicy razem z pokrojoną w kostkę papryką i podsmażoną cebulką.
Całość mieszamy i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i chili.
Na każdy naleśnik równomiernie nakładamy przygotowany farsz, zwijamy i układamy w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym.
Beszamel: masło roztapiamy w rondlu, dodajemy mąkę i energicznie mieszamy, aby nie utworzyły się grudki. Następnie stopniowo, cały czas mieszając dodajemy mleko, gdy sos będzie gęstniał doprawiamy solą i gałką muszkatołową.
Jeszcze ciepłym sosem polewamy naleśniki i posypujemy startym serem.
Pieczemy ok. 15-20 minut w 170ºC.