Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Naleśniki z soczewicą i warzywami zapiekane pod beszamelem

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Naleśniki

mąka pszenna 2 szklanki
jajko 2 sztuki
woda 550 ml
mleko 200 ml

Farsz

soczewica czerwona 200 g + woda do gotowania
cebula 1 sztuka
brokuły 300 g
papryka czerwona 1 sztuka
olej 1 łyżka
sól i pieprz do smaku
Chili pieprz cayenne mielone Prymat 1 szczypta

Beszamel

masło 2 łyżki
mąka pszenna 2 łyżki
mleko 1 szklanka
sól do smaku
starta gałka muszkatołowa do smaku

Dodatkowo

ser żółty 150 g

Przepis i sposób przygotowania na: Naleśniki z soczewicą i warzywami zapiekane pod beszamelem

Składniki ciasta naleśnikowego miksujemy na jednolitą masę, a następnie smażymy na suchej patelni na jasny kolor z obu stron. Studzimy.

Soczewicę gotujemy na miękko, po czym odcedzamy i przekładamy do miski.

Cebulę kroimy w kostkę i przesmażamy przez chwilę na oleju.

Brokuły dzielimy na malutkie różyczki i chwilę blanszujemy we wrzątku, odsączone z wody dodajemy do soczewicy razem z pokrojoną w kostkę papryką i podsmażoną cebulką.

Całość mieszamy i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i chili.

Na każdy naleśnik równomiernie nakładamy przygotowany farsz, zwijamy i układamy w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym.

Beszamel: masło roztapiamy w rondlu, dodajemy mąkę i energicznie mieszamy, aby nie utworzyły się grudki. Następnie stopniowo, cały czas mieszając dodajemy mleko, gdy sos będzie gęstniał doprawiamy solą i gałką muszkatołową.

Jeszcze ciepłym sosem polewamy naleśniki i posypujemy startym serem.

Pieczemy ok. 15-20 minut w 170ºC.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak