Naleśniki z soczewicą i warzywami zapiekane pod beszamelem

Naleśniki z soczewicą i warzywami zapiekane pod beszamelem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Naleśniki

  • mąka pszenna

    2 szklanki
  • jajka

    2 sztuki
  • woda

    550 ml
  • mleko

    200 ml

Farsz

  • soczewica czerwona

    200 g + woda do gotowania
  • cebula

    1 sztuka
  • brokuły

    300 g
  • papryka czerwona

    1 sztuka
  • olej

    1 łyżka
  • sól i pieprz

    do smaku
  • chili pieprz cayenne

    1 szczypta

Beszamel

  • masło

    2 łyżki
  • mąka pszenna

    2 łyżki
  • mleko

    1 szklanka
  • sól do smaku

  • starta gałka muszkatołowa

    do smaku

Dodatkowo

  • ser żółty

    150 g
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Składniki ciasta naleśnikowego miksujemy na jednolitą masę, a następnie smażymy na suchej patelni na jasny kolor z obu stron. Studzimy.

Soczewicę gotujemy na miękko, po czym odcedzamy i przekładamy do miski.

Cebulę kroimy w kostkę i przesmażamy przez chwilę na oleju.

Brokuły dzielimy na malutkie różyczki i chwilę blanszujemy we wrzątku, odsączone z wody dodajemy do soczewicy razem z pokrojoną w kostkę papryką i podsmażoną cebulką.

Całość mieszamy i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i chili.

Na każdy naleśnik równomiernie nakładamy przygotowany farsz, zwijamy i układamy w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym.

Beszamel: masło roztapiamy w rondlu, dodajemy mąkę i energicznie mieszamy, aby nie utworzyły się grudki. Następnie stopniowo, cały czas mieszając dodajemy mleko, gdy sos będzie gęstniał doprawiamy solą i gałką muszkatołową.

Jeszcze ciepłym sosem polewamy naleśniki i posypujemy startym serem.

Pieczemy ok. 15-20 minut w 170ºC.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat