Naleśniki z serkiem i sosem malinowym

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

Moja propozycja na dziś, może znaleźć dwojakie zastosowanie. Może być lekkim daniem obiadowym, ale na słodko. A dla tych, którzy jednak preferują bardziej tradycyjne dania obiadowe, będzie to doskonały deser. Zatem dziś proponuję naleśniki z farszem serowym i sosem malinowym!
Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki:

  • jajka duże

    2 sztuki
  • mleko 3,2%

    1,5 szklanki
  • woda gazowana

    1,5 szklanki
  • mąka

    2 szklanki
  • serek homogenizowany waniliowy

    4 sztuki
  • maliny świeże

    250 gramów
  • woda zimna

    100 mililitrów
  • mąka z tapioki

    1 łyżka
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    1 szczypta
  • cukier

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Przygotowanie naleśników:

Jajka ubijamy ze szczyptą soli. Następnie dodajemy mleko i wodę.

Mąkę przesiewamy, dodajemy do ubitych jajek wymieszanych z mlekiem i wodą. Miksujemy na gładko. Smażymy na rozgrzanej patelni z odrobiną tłuszczu.

Każdy płat naleśnika obficie smarujemy serkiem, zawijamy.

Przygotowanie sosu malinowego:

Maliny płuczemy, przekładamy do rondelka, dolewamy odrobinę wody. Zagotowujemy, do smaku doprawiamy cukrem. Mąkę rozrabiamy w 100 ml zimnej wody, dodajemy do malin. Zagotowujemy, cały czas mieszając.

Naleśniki podajemy polane ciepłym sosem malinowym.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat