Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Naleśniki z serkiem i dżemem porzeczkowym

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Naleśniki

mleko 3,2% 1 szklanka
mąka pszenna 1,5 szklanki
jajko 1 sztuka
olej 1 łyżka
woda zimna 1/2 szklanki

Nadzienie

serek homogenizowany 2 sztuki
dżem porzeczkowy 1 słoiczek

Przepis i sposób przygotowania na: Naleśniki z serkiem i dżemem porzeczkowym

1. Mąkę przesiewamy przez sito do głębokiej miski. Wbijamy jaja, wlewamy mleko, olej, wodę i wsypujemy sól. Dokładnie mieszamy łyżką, następnie miksujemy mikserem. Ciasto ma być lekko lejące. Jeżeli jest za gęste wlewamy jeszcze odrobinę mleka, jeśli za rzadkie dosypujemy mąki i jeszcze raz miksujemy. Odstawiamy ciasto na 20 minut na "odpoczynek"

2. Na patelni rozgrzewamy dosłownie kilka kropelek oleju (tylko przed smażeniem pierwszego naleśnika, później już nie będzie potrzebny). Wylewamy porcję ciasta, tak aby naleśnik był cienki (u mnie to pół łyżki wazowej). Smażymy przez około pół minuty-minutę, aż brzegi zaczną odchodzić od patelni. Przewracamy i smażymy jeszcze pół minuty. Zsuwamy naleśnika na talerz. Podobnie postępujemy z pozostałymi.

3. Gotowe naleśniki smarujemy serkiem, zawijamy w rulonik, a na wierzchu robimy kleksy z dżemu porzeczkowego.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak