Przepis i sposób przygotowania na: Naleśniki z serem i truskawkami
Przygotowanie naleśników: Składniki na ciasto naleśnikowe miksujemy na gładką jednolitą masę i odstawiamy do lodówki na 30 minut. Następnie smażymy cienkie naleśniki z obydwu stron (u mnie lubią więcej spieczone).
Przygotowanie masy serowej: Ser biały rozgniatamy widelcem, dodajemy żółtko, cukier, śmietanę i dokładnie mieszamy do połączenia składników. Każdy naleśnik smarujemy dżemem (smak dowolny) nakładamy ser i składamy lub zwijamy w rulon.
Przygotowanie sosu truskawkowego:Truskawki oczyszczamy ze szypułek, dokładnie płuczemy i kroimy na kawałki. Przekładamy do garnka, dodajemy cukier i smażymy tak długo aż puszczą sok. Zdejmujemy z ognia i miksujemy blenderem.
Tak przygotowanym sosem z truskawek polewamy naleśniki.