Przepis i sposób przygotowania na: Naleśniki z serem i sosem mandarynkowym
Wszystkie składniki na ciasto zmiksować.
Usmażyć cienkie naleśniki- dzięki dodatkowi oleju w cieście nie trzeba już smarować tłuszczem patelni.
Twaróg, jogurt, cukier waniliowy i żółtko połączyć w gładką masę- ręcznie lub za pomocą np. miksera.
Każdy naleśnik posmarować łyżką masy. Posmarowany naleśnik złożyć na pół i jeszcze raz, tak żeby powstały trójkąty. W soku rozpuścić skrobię ziemniaczaną i cukier.
Mandarynki obrać ze skórki i pokroić na mniejsze części.
Sok zagotować cały czas mieszając, gdy zgęstnieje zdjąć z ognia i dodać pokrojone mandarynki.
Na dużej patelni rozpuścić masło, podsmażyć z jednej strony naleśniki. Przewrócić na drugą stronę i posypać cukrem.
Naleśniki wyjąć z patelni, kiedy od spodu będą złote.
Polać sosem.