Naleśniki z serem i sosem jeżynowym

Naleśniki z serem i sosem jeżynowym

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Naleśniki

  • mleko

    500 ml
  • woda gazowana

    100 ml
  • mąka pszenna

    250 g
  • jajka

    1
  • olej

    1 łyżka

Ser

  • ser biały

    400 g (trzykrotnie mielony)
  • serek mascarpone

    250 g
  • cukier puder

    4-5 łyżek
  • ekstrakt waniliowy

    1 łyżeczka

Sos jeżynowy

  • jeżyny

    400 g
  • woda

    100 ml
  • żelatyna

    2,5 łyżeczki
  • cukier

    2 łyżki *
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania


Naleśniki

Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy jajko, mleko, wodę, olej. Całość mieszamy do uzyskania jednolitej, gładkiej masy. Nie sugerujcie się zbytnio proporcjami które podałam, gdyż gęstość ciasta zależy m.in. od rodzaju mąki czy wielkości jajek. Ciasto na naleśniki powinno mieć konsystencję rzadkiej śmietany. Gotowe ciasto odstawiamy na 20 minut. Po tym czasie sprawdzamy konsystencję ciasta. Prawdopodobnie nieco zgęstniało, więc dolewamy odrobinę wody lub mleka.
Na patelnię wylewamy łyżkę oleju, za pomocą ręcznika papierowego rozsmarowujemy olej po całej patelni. Na rozgrzaną i nieco uniesioną patelnię wylewamy porcję ciasta, poruszając nią tak, aby ciasto cieniutką warstwą pokryło całe dno patelni. Po chwili przewracamy naleśnik na druga stronę. Ja używam specjalnej patelni do naleśników, która nie wymaga ponownego natłuszczania.

Ser

Ser biały mieszamy z serkiem mascarpone, dodajemy pastę waniliową i cukier. Mieszamy do połączenia się składników.

Sos jeżynowy

Jeżyny przekładamy do rondelka, dodajemy wodę, cukier i gotujemy około 10 minut. W międzyczasie w niewielkiej ilości gorącej wody rozpuszczamy żelatynę. Ugotowane jeżyny blendujemy na mus. Sos jeżynowy przecieramy przez sito, aby pozbyć się pestek. Do sosu dodajemy żelatynę i mieszamy. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia, aż sos zgęstnieje.
Naleśniki smarujemy serem, składamy i polewamy sosem jeżynowym. Dekorujemy świeżą miętą i owocami jeżyn.


* ilość cukru zależy od tego, jak kwaśne są jeżyny

Jagódka17
– do sosu można wykorzystać mrożone owoce – naleśniki w tej wersji możemy podać na deser lub jako danie obiadowe

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

jejkuchnia

05.10.2017 09:31
Mniam, zjadłabym takie na deser. Ślinka cieknie!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat