Naleśniki z serem i jeżynami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Pyszne naleśniki z serem i owocami, można je podawać jako danie obiadowe lub deser. Uwielbiam naleśniki z każdym nadzieniem.
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto:

  • mąka

    255 gramów
  • jajko

    2 sztuki
  • mleko

    375 mililitrów
  • woda

    125 gramów
  • cukier waniliowy

    2 łyżeczki
  • tłuszcz do smażenia

    5 łyżek

Nadzienie:

  • ser biały

    350 gramów
  • śmietana

    1 łyżka
  • cukier

    3 łyżki

Dodatkowo:

  • jeżyny

    250 gramów
  • jogurt naturalny

    4 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ciasto:

Do miski wsypać mąkę, wbić jajka, dodać pozostałe składniki, zmiksować.

Nadzienie:

Ser przełożyć do miski, dodać śmietanę i cukier, rozetrzeć dokładnie widelcem.
Jeżyny opłukać, osączyć na sicie, kilka jeżyn dodać do sera, dobrze rozetrzeć.
Smażyć na tłuszczu naleśniki, z obu stron na rumiano.
Nakładać na połowie naleśnika, porcję sera, nałożyć jeżyny, przykryć drugą połową, polać jogurtem, udekorować miętą i jeżynami.

danusia19671
Ciasto na naleśniki powinno mięć gęstość śmietany.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Bożena Matuszczyk 19.02.2019 09:48
Bardzo smaczne i kuszące naleśniki Danusiu.;)
bietka 18.02.2019 20:39
Poproszę jednego, bo wyglądają bardzo smakowicie :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat