Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Naleśniki z serem

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mleko 3,2% 2 szklanki
mąka pszenna 2 szklanki
jajko 2 szt
cukier 1 łyżka
sól 2 szczypty
olej 4 łyżki
olej do smażenia
masło klarowane 150 g
ser biały 400 g
śmietana 18 proc 4 łyżki
cukier waniliowy 4 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Naleśniki z serem

Do letniego mleka wbijamy jajka, dodajemy sól, cukier, olej, wszystko miksujemy i stopniowo do ciasta wsypujemy mąkę, ciasto naleśnikowe musi być lejące.
Naleśniki smażymy z obu stron na rozgrzanej patelni z kilkoma kroplami oleju.
Każdy usmażony z osobna naleśnik przekładamy na talerz jeden na drugi.
Gdy naleśniki nam się smażą możemy przygotować farsz serowy.
Biały twaróg rozgniatam za pomocą widelca, posypuję cukrem waniliowym, wlewam śmietanę gęstą i dokładnie mieszam, do uzyskania delikatnej kremowej konsystencji.
Na przestudzone naleśniki nakładam ser, zwijam w trójkąty i smażę tak przygotowane naleśniki na klarowanym maśle, każdą stronę trójkąta do zrumienienia się. Podajemy gorące i chrupiące.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

V_kuchareczka 06.05.2014 13:57
pyszne naleśniki
Pani Domu 06.05.2014 11:50
już bym jadła
Wafelek2601 06.05.2014 11:48
Często robię podobne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak