Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

naleśniki z rabarbarem

mic
2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna typ 2,5 szklanki 250 ml typ 450
woda gazowana 800 ml
mleko 200 ml
jajko 3 sztuki
cukier 3 łyzeczki
rabarbar 50 dag
cukier do smaku do rabarbaru

Przepis i sposób przygotowania na: naleśniki z rabarbarem

Kroki postępowania

1
Mąkę łączymy wodą gazowaną w misce. Dodajemy mleko. Jajka najpierw sprawdzamy czy są dobre, rozbijając je np w misce oddzielnej, dodajemy następnie do miski z ciastem. Dodajemy cukier. Wszystko miksujemy na masę o jednolitej konsystencji.
Krok 1 - naleśniki z rabarbarem foto
2
Olej rozgrzewamy na patelni, ok 50 ml. Wlewamy go do ciasta, mieszamy. Dzięki temu nie musimy ciągle smarować patelni tłuszczem.Wykładamy łyżką do zupy porcję ciasta (najlepiej nie dużo by ciasto było cienkie) Smażymy z dwóch stron.
Krok 2 - naleśniki z rabarbarem foto
3
Rabarbar obieramy ze skóry. Następnie kroimy na mniejsze kawałki. Do garnka wykładamy pokrojony drobniej rabarbar. Dodajemy ok 100 ml wody. Zostawiamy go na wolnym ogniu od czasu do czasu mieszając. Miękki rabarbar dosładzamy. Ilość cukru dowolna, najlepiej samemu spróbować gdyż każdy z nas lubi inną słodkość.
Krok 3 - naleśniki z rabarbarem foto
4
Na każdego naleśnika wykładamy trochę rabarbaru, Składamy w trójkąt. Ja na brzegi nie wykładam rabarbaru, aby nie wypadał potem .
Krok 4 - naleśniki z rabarbarem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gosia56 01.07.2013 09:42
napewno pyszne
Katarzyna59 09.06.2013 17:52
bardzo pyszne jedzonko
Magula 31.05.2013 07:57
ciekawy przepis na wykorzystanie rabarbaru
angelika14 30.05.2013 19:14
zazdroszczę u mnie jeszcze nie ma rabarbaru

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak