Naleśniki z prażonymi jabłkami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    1,5 szklanki
  • mleko

    1 szklanka
  • woda

    1/2 szklanki
  • jajko

    1 sztuka
  • olej

    1 łyżka
  • sól

    1 szczypta
  • cukier

    2 łyżki
  • cynamon Prymat

    do smaku
  • sok z cytryny

    3 łyżki
  • jabłka

    3 lekko kwaśne
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Naleśniki z prażonymi jabłkami foto
NALEŚNIKI: mąkę przesiewam przez gęste sitko, dodaję szczyptę soli. Jajko roztrzepuję z mlekiem, wodą i olejem, łączę z mąką, dokładnie miksując, aby nie zrobiły się grudki. Odstawiam na 15 minut, aby ciasto odpoczęło. Powinno mieć konsystencję gęstej śmietany.
Krok 2 - Naleśniki z prażonymi jabłkami foto
Naleśniki smażę na rozgrzanej patelni spryskanej niewielką ilością oleju.
Krok 3 - Naleśniki z prażonymi jabłkami foto
FARSZ JABŁKOWY: obrane i bez gniazd nasiennych jabłka mieszam z sokiem z cytryny, przekładam do rondelka, wlewam dwie łyżki wody i duszę pod przykryciem.
Krok 4 - Naleśniki z prażonymi jabłkami foto
Gdy jabłka zmiękną dodaję cukier i dalej smażę często mieszając, aż rozpuści się cukier. Zdejmuję z ognia, doprawiam cynamonem do smaku i odstawiam do przestygnięcia.
Krok 5 - Naleśniki z prażonymi jabłkami foto
Naleśniki smaruję farszem jabłkowym i zwijam w rulony.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (31)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
IZABELA29 11.07.2016 14:43
bardzo smaczne
dodi 10.07.2016 11:00
bardzo dobre
ben-ka 28.01.2016 12:03
I takie naleśniki sobie właśnie zrobię:)
Klausia 10.08.2015 13:01
lubię takie :)
anemon 24.06.2015 14:42
Dziękuję i polecam.
Misia13 01.06.2015 18:05
musze spróbować takie zrobić...
aleksa123 30.05.2015 21:01
przepyszne
anilewe13 15.01.2015 22:51
uwiebiam naleśniki z jabłkami
as28 08.01.2015 19:44
mniam mniam
anemon 04.01.2015 14:50
Faktycznie bardzo smaczne.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat