Naleśniki z powidłem i domowym masłem orzechowym

Naleśniki z powidłem i domowym masłem orzechowym

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

g

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

CIASTO

  • mleko

    2 szklanki
  • mąka

    1 szklanka
  • jajka

    2 sztuki
  • proszek do pieczenia

    1/4 łyżeczki
  • cukier

    2 łyżki
  • olej do smażenia

DODATKOWO

  • powidła śliwkowe

  • orzeszki ziemne

    100 gram solonych
  • orzeszki ziemne

    100 gram niesolonych
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Naleśniki z powidłem i domowym masłem orzechowym foto
CIASTO:Mleko przelewamy do miski. Dodajemy do niego jajka, mąkę, cukier oraz proszek do pieczenia. Miksujemy całość sporządzając w ten sposób ciasto naleśnikowe.
Krok 2 - Naleśniki z powidłem i domowym masłem orzechowym foto
Gotowe ciasto wylewamy porcjami na rozgrzaną patelnię. Smażymy kolejno naleśniki z dwóch stron do zrumienienia.
Krok 3 - Naleśniki z powidłem i domowym masłem orzechowym foto
NADZIENIE:W trakcie gdy smażymy naleśniki przygotowujemy masło orzechowe.
Do malaksera przekładamy orzeszki solone i niesolone. Orzeszki miksujemy. Gdy delikatnie się rozdrobnią odkładamy ok 2 łyżki orzeszków do posypania naleśników. Pozostałe orzeszki w dalszym ciągu miksujemy, tak by powstała gładka masa.
Usmażone naleśniki smarujemy powidłem.
Krok 4 - Naleśniki z powidłem i domowym masłem orzechowym foto
Zwijamy w zamknięty rulon. Wierzch naleśników polewamy masłem orzechowym, które jest jeszcze letnie (od miksowani) i ładnie się rozlewa.
Całość posypujemy odłożonymi, delikatnie rozdrobnionymi orzeszkami i dekorujemy melisą.
PODAJEMY!
Jadwiga/Jaga85
Polecam połączenie orzeźwiającego powidła i „mdławego” masła orzechowego.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

gusia1000

14.12.2015 02:36
Zawsze dobre.

gosia56

13.12.2015 10:33
alez to musi być pyszne

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat