NALEŚNIKI Z POWIDŁAMI TRUSKAWKOWO - RABARBAROWYMI ORAZ WARSTWĄ DŻEMU Z CZARNEJ PORZECZKI

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    350 gram
  • jajko

    4 sztuki
  • mleko 2%

    300 ml
  • sól

    1 łyżeczka
  • olej

    8 łyżek
  • dżem z czarnej porzeczki

    1/2 słoika
  • truskawki

    250 gram
  • rabarbar

    2 łodygi
  • cukier

    4 łyżki
  • masło

    2 łyżki
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Do naczynia wlewam zagotowane a następnie przestudzone mleko. Następnie dodaję jajka, przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i solą i całość dokładnie mieszam. Przygotowane ciasto wstawiam na 30 minut do lodówki celem schłodzenia. W tym czasie na rozgrzanym maśle podgrzewam cukier, po czym dodaję rabarbar i truskawki pokrojone w plastry i podsmażam do uzyskani konsystencji dżemu. Schłodzone ciasto naleśnikowe nakładam za pomocą łyżki na patelnię i smażę z obydwu stron. Następnie pokrywam naleśnik cienką warstwą dżemu z czarnej porzeczki, po czym nakładam dwie łyżki dżemu z truskawek i rabarbaru i rozprowadzam je za pomocą noża.Naleśniki zwijam wzdłuż brzegu, zwracając uwagę, aby nadzienie nie wypływało.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (26)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
kate.500 26.05.2014 08:01
smaczne nalesniki
kate.500 12.05.2014 21:09
pyszne nalesniki
Ola1young 17.04.2014 18:46
lubimy takie
romanrafal 05.04.2014 06:45
pyszne naleśniki,idealne na śniafdanko
romanrafal 21.02.2014 17:31
pyszne naleśniki,bardzo lubię
dodi 15.01.2014 08:28
pyszne naleśniki
okrysia 09.01.2014 09:22
SMACZNE TO!
IlonaAlbertos 07.01.2014 22:03
Smakowite naleśniki.
Ewelina38 09.11.2013 21:28
uwielbiamy całą rodziną i jak smażę, to obowiązkowo kopiasty talerz, a potem kto ma ochotę podchodzi, smaruje i je.... :)
RenataZ-et 23.10.2013 22:47
na pewno przepyszne!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat