Naleśniki z pomodorami i bazylią

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    160 gram
  • jajka

    4 sztuki
  • mleko

    250 ml
  • śmietana kremowa 30%

    100 ml
  • parmezan starty

    60 gram
  • pomidory

    5 sztuk
  • cebulka szalotka

    2 sztuki
  • sól

    do smaku
  • pieprz

    do smaku
  • oliwa

    7 łyżek
  • przecier pomidorowy

    2 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1.Ciasto na naleśniki:
-mąkę przesiać do miski, dodać jajka, śmietanę kremówkę wymieszać, następnie dodać ser parmezan cały czas mieszając
odstawić na około 20-30 minut
2. Farsz
- pomidory pokroić w kostkę
- szalotkę (lub inną cebulkę) pokroić w drobną kostkę
- listki bazylii pokroić drobno
-pomidory, szalotkę, bazylię wymieszać z koncentratem pomidorowym doprawić do smaku solą i pieprzem
3. Placki
- na patelni rozgrzać trochę oliwy
- wymieszać ciasto
- smażyć placki z dwóch stron na rumiany kolor
4. Na gorące placki ułożyć nadzienie, zwijać w rulony, podawać gorące
Smacznego

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
dominique 07.02.2017 20:20
pychota pyychota
Margo1 25.04.2013 10:37
nie robiłam tego jeszcze
iknkirke 04.04.2012 11:06
fajne

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat