Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Naleśniki z pokrzywą z farszem z białego sera i wędzonego łososia

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

naleśniki

pokrzywa 100 g
jajko 2 szt
mąka 1 szkl
mleko 1,5 szkl
sól
Pieprz czarny mielony Prymat
cukier
masło miękkie 4 łyżki

farsz

biały ser 500 g
łosoś wędzony plastry 150 g
szczypiorek
sól i pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Naleśniki z pokrzywą z farszem z białego sera i wędzonego łososia

1. Pokrzywę po zerwaniu dokładnie płuczemy (ok 5 razy), zalewamy wodą i gotujemy ok 15 minut.
Do miski wrzucamy liście pokrzywy, wyciśnięte przez praskę ząbki czosnku, wbijamy 2 jajka, wlewamy mleko, roztopione masło, dodajemy przesianą mąkę, sól, pieprz i cukier. Całość blendujemy ok 5 minut (musi powstać gładka masa naleśnikowa). Ciasto odkładamy na ok 15 minut.

2. Na rozgrzanej patelni rozlewamy ciasto naleśnikowe. Staramy się robić jak najcieńsze placuszki, ponieważ smażymy je tylko z 1 strony. Gotowe naleśniki układamy na spodzie okrągłego talerza zieloną stroną do góry. Studzimy.

3. Wędzonego łososia i szczypiorek drobno kroimy i dodajemy sera. Doprawiamy solą i pieprzem. Farsz mieszamy widelcem lub mikserem.

4. Wystudzone naleśniki faszerujemy serem z wędzonym łososiem. Gotowe danie możemy podać z sosem czosnkowym na zimno lub na ciepło.

SMACZNEGO :-)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

MałaMi89 30.04.2015 18:01
Ostatnimi czasy widzę non stop coś z pokrzywą, nic dziwnego bo jeszcze (choć końcówka) jest sezon na nią :) ja też nie jadłam jej nigdy i choć mam na sadzie sporo jakoś nie było okazji spróbować :) zapisuję ten przepis "na przyszłość" :) nie wiem jak bardzo odległą... :)
Beatris 30.04.2015 16:37
Dużo bym dała za chociaż jednego takiego naleśniczka... Pysznie wyglądają:)
Dawid97 30.04.2015 16:08
fajny przepis na naleśniki :)
Jadwiga/Jaga85 30.04.2015 15:32
Super przepis!
marcia7 30.04.2015 14:11
genialny kolor
Mancia w kuchni 30.04.2015 13:25
a szpinak, sałatę zajadasz? Jeżeli tak, to nie powinnaś mieć obaw :)
mirosława4 30.04.2015 11:24
ciekawy przepis ale nie wiem czy odważyłabym się to przygotować :)
mysza75 30.04.2015 11:13
bardzo fajne też jadam pokrzywy
Mancia w kuchni 30.04.2015 11:06
spróbuj koniecznie. Pokrzywa ma podobny smak do szpinaku, a jest bardzo zdrowa :)
R'n'G Kitchen 30.04.2015 11:06
Cudowne naleśniki
R'n'G Kitchen 30.04.2015 11:06
Polecamy zupę z pokrzywy
justynkag 30.04.2015 10:46
Jakie wynalazki u Ciebie! Jeszcze nie miałam okazji robić nic z pokrzywy

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak