Przepis i sposób przygotowania na: Naleśniki z pigwą, jabłkami i winogronami
Powidło z pigwy, jabłek i winogron
Jabłka obrać, pokroić na kawałki i wrzucić do dużego garnka. Pigwę przekroić na ćwiartki, usunąć pestki, pokroić w kostki. Dodać do jabłek. Podlać wodą i postawić na ogniu. Dodać przyprawy, wymieszać. Gdy zacznie wrzeć dodać masło i mieszać. Gotować pod przykryciem około 25 minut, co jakiś czas mieszając. Gdy owoce są miękkie ugnieść tłuczkiem lub zmiksować. Wyjąć goździki, Do przestudzonego powidła dodać winogrona. Gdy są duże pokroić na pół. Wymieszać. Tak przygotowanym powidłem smarować naleśniki. Zwijać w rulon.
Naleśniki
Jajka myjemy, oddzielamy żółtka od białek. Mąkę przesiewamy. Staranie mieszamy z żółtkami, mlekiem, wodą i solą. Dodajemy ubitą pianę z białek i skórkę pomarańczową. Wlewamy porcję ciasta na rozgrzaną, posmarowaną tłuszczem patelnię. Smażymy z obu stron. Gotowe smarujemy powidłem z pigwy.