Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Naleśniki z nutką wanilii

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

laska wanilii odrobina
mleko 1,5 szklanki
mąka 1 szklanka
cukier wanilinowy 1/2 opakowania
cukier brązowy 1 łyżka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
jajko 2 szt
sól szczypta
masło do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Naleśniki z nutką wanilii

Kroki postępowania

1
Mleko doprowadzamy do temperatury pokojowej dzięki temu naleśniki lepiej będą się smażyć. Przesiewamy mąkę do mleka i mieszamy mikserem bądź rózgą tak aby nie było grudek. Dodajemy cukier wanilinowy, proszek do pieczenia, sól i całość mieszamy.
Krok 1 - Naleśniki z nutką wanilii foto
2
Jeżeli konsystencja jest bardzo lejna dodajemy więcej mąki. Dodajemy brązowy cukier oraz odrobinę nasion z laski wanilii. Następnie wbijamy jajka. Całość mieszamy na jednolitą masę.
Krok 2 - Naleśniki z nutką wanilii foto
3
Na koniec dodajemy ok 1-2 łyżek oleju dzięki temu naleśniki nie będą się przyklejać do patelni. Na patelni rozgrzewamy olej (na teflonowej oczywiście można smażyć bez ale wtedy naleśniki mogą stać się suche) wlewamy chochlę masy i rozprowadzamy po patelni. Gdy wierzch się zetnie przewracamy naleśnik na drugą stronę i smażymy jeszcze ok 40 sekund.
Krok 3 - Naleśniki z nutką wanilii foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

kokoszka
kokoszka 13.05.2013 22:11
uwielbiam naleśniczki
iwi 13.05.2013 22:10
Bardzo dobry przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak