Naleśniki z nadzieniem szpinakowym w sosie pomidorowym

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
1 - 2

Lubicie tradycyjne mięsne krokiety? Jeśli tak - naleśniki z nadzieniem szpinakowym, zapiekane w sosie pomidorowym przypadną Wam do gustu. To świetny pomysł na danie bezmięsne, które zachwyci Was smakiem i łatwością przygotowania. 

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Naleśniki:

  • jajka duże

    2 sztuki
  • mąka pszenna

    1 szklanka
  • woda gazowana

    1/2 szklanki
  • mleko

    1 szklanka
  • Szczypiorek liofilizowany Prymat

    1 łyżka
  • masło klarowane

    do smażenia
  • Przyprawa do potraw Kucharek

    do smaku

Farsz:

  • szpinak świeży

    600 g
  • cebula pokrojona w kostkę

    2 sztuki
  • ząbki czosnku pokrojone w plastry

    2 sztuki
  • pomidory suszone Smak (pokrojone)

    8 sztuk
  • oliwki zielone Smak (pokrojone)

    10 sztuk
  • masło klarowane

    1 łyżka
  • Natka pietruszki liofilizowana Prymat

    1 łyżka
  • ser żółty starty

    200 g

Sos:

  • cebula pokrojona w kostkę

    1 sztuka
  • ząbki czosnku pokrojone w plastry

    2 sztuki
  • pomidory krojone z puszki

    1 puszka
  • masło klarowane

    1 łyżka
  • bazylia świeża posiekana

    pęczek
  • cukier

    1 łyżeczka
  • Oregano suszone Prymat

    1 łyżeczka
  • przyprawa do potraw Kucharek

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Sposób przygotowania;  

1. Jajka i mleko mieszamy razem. Dodajemy mąkę, Przyprawę do potraw Kucharek i całość miksujemy. Pod koniec wlewamy dla pulchności wodę, dodajemy szczypiorek, jeśli ciasto będzie za rzadkie dodajemy mąkę lub odwrotnie.

2. Z tak przygotowanego ciasta smażymy cieniutkie naleśniki i odkładamy do przestudzenia. 

3. Przygotowujemy sos: w rondelku na maśle smażymy cebulę, czosnek, wlewamy pomidory, gotujemy doprawiając do smaku Przyprawą do potraw Kucharek, cukrem, oregano i bazylią. 

4. Przygotowujemy nadzienie: na patelni na maśle smażymy cebulę, czosnek, następnie dodajemy szpinak, suszone pomidory, oliwki i doprawiamy do smaku Przyprawą do potraw Kucharek. Do tak przygotowanego farszu dodajemy natkę pietruszki, żółty ser i mieszamy.

5. Na smażone naleśniki nakładamy farsz, rolujemy, a następnie układamy na sosie pomidorowym w naczyniu żaroodpornym. Podajemy od razu lub zapiekamy w nagrzanym  piekarniku do 180C przez piętnaście minut. 

Smacznego!

 

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat