Przepis i sposób przygotowania na: Naleśniki z nadzieniem kurkowym z dodatkiem tymianku
Najpierw przygotowujemy ciasto na naleśniki. W tym celu do naczynia wlewamy mleko i wodę, dodajemy mąkę, jaja, sól oraz olej. Całość mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji. Ciasto odstawiamy na 15 minut.
W tym czasie przygotowujemy farsz do naleśników. Cebulę kroimy drobno i podsmażamy na maśle. Do podsmażonej cebuli dodajemy umyte i pokrojone drobno kurki. Całość dusimy pod przykryciem około 7 minut. Zestawiamy z ognia i chwilę studzimy. Następnie dodajemy rozdrobniony ser ricotta, tymianek oraz sól i pieprz. Mieszamy widelcem do uzyskania satysfakcjonującego farszu.
Na posmarowanej olejem patelni smażymy naleśniki. Powinno wyjść około 10 sztuk. Na gotowe naleśniki nakładamy farsz i składamy je na pół i znowu na pół aby uzyskać "trójkąty". gotowe naleśniki układamy w naczyniu żaroodpornym. Możemy do naczynia dodać również odrobinę śmietany 12%. Jeśli położymy ją na brzegi naleśników to one nie obeschną.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i zapiekamy naleśniki przez 15 minut.
I to już koniec moi drodzy. Smacznego!