Naleśniki z nadzieniem kurkowym z dodatkiem tymianku

Czas przygotowania:
45 min

Ilość porcji:
3 - 4

Ten obiad to połączenie aromatycznych kurek i wyrazistego tymianku. Zdecydowanie odnajdziecie tu las.
Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Naleśniki

  • mleko

    250 g
  • woda

    250 g
  • mąka pszenna

    250 g
  • jajko

    2 sztuki
  • sól

    1 łyżeczka
  • olej

    1 łyżka

Farsz do naleśników

  • kurki

    250 g
  • cebula

    50 g
  • masło

    10 g
  • ser ricotta

    200 g
  • Tymianek suszony Prymat

    1 łyżeczka
  • sól

    2 szczypty
  • sos pieprzowy

    2 szczypty

Dodatkowo

  • śmietana 12%

    100 g
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Najpierw przygotowujemy ciasto na naleśniki. W tym celu do naczynia wlewamy mleko i wodę, dodajemy mąkę, jaja, sól oraz olej. Całość mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji. Ciasto odstawiamy na 15 minut.
W tym czasie przygotowujemy farsz do naleśników. Cebulę kroimy drobno i podsmażamy na maśle. Do podsmażonej cebuli dodajemy umyte i pokrojone drobno kurki. Całość dusimy pod przykryciem około 7 minut. Zestawiamy z ognia i chwilę studzimy. Następnie dodajemy rozdrobniony ser ricotta, tymianek oraz sól i pieprz. Mieszamy widelcem do uzyskania satysfakcjonującego farszu.
Na posmarowanej olejem patelni smażymy naleśniki. Powinno wyjść około 10 sztuk. Na gotowe naleśniki nakładamy farsz i składamy je na pół i znowu na pół aby uzyskać "trójkąty". gotowe naleśniki układamy w naczyniu żaroodpornym. Możemy do naczynia dodać również odrobinę śmietany 12%. Jeśli położymy ją na brzegi naleśników to one nie obeschną.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i zapiekamy naleśniki przez 15 minut.
I to już koniec moi drodzy. Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat