Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Naleśniki z nadzieniem kurkowym z dodatkiem tymianku

2.0
(4)
Czas
Czas: 45 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.
Ten obiad to połączenie aromatycznych kurek i wyrazistego tymianku. Zdecydowanie odnajdziecie tu las.

Składniki:

Naleśniki

mleko 250 g
woda 250 g
mąka pszenna 250 g
jajko 2 sztuki
sól 1 łyżeczka
olej 1 łyżka

Farsz do naleśników

kurki 250 g
cebula 50 g
masło 10 g
ser ricotta 200 g
Tymianek suszony Prymat 1 łyżeczka
sól 2 szczypty
sos pieprzowy 2 szczypty

Dodatkowo

śmietana 12% 100 g

Przepis i sposób przygotowania na: Naleśniki z nadzieniem kurkowym z dodatkiem tymianku

Najpierw przygotowujemy ciasto na naleśniki. W tym celu do naczynia wlewamy mleko i wodę, dodajemy mąkę, jaja, sól oraz olej. Całość mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji. Ciasto odstawiamy na 15 minut.
W tym czasie przygotowujemy farsz do naleśników. Cebulę kroimy drobno i podsmażamy na maśle. Do podsmażonej cebuli dodajemy umyte i pokrojone drobno kurki. Całość dusimy pod przykryciem około 7 minut. Zestawiamy z ognia i chwilę studzimy. Następnie dodajemy rozdrobniony ser ricotta, tymianek oraz sól i pieprz. Mieszamy widelcem do uzyskania satysfakcjonującego farszu.
Na posmarowanej olejem patelni smażymy naleśniki. Powinno wyjść około 10 sztuk. Na gotowe naleśniki nakładamy farsz i składamy je na pół i znowu na pół aby uzyskać "trójkąty". gotowe naleśniki układamy w naczyniu żaroodpornym. Możemy do naczynia dodać również odrobinę śmietany 12%. Jeśli położymy ją na brzegi naleśników to one nie obeschną.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i zapiekamy naleśniki przez 15 minut.
I to już koniec moi drodzy. Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak