Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Naleśniki z mięsem mielonym pod pomidorowym beszamelem

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

NALEŚNIKI

mąka pszenna 1 szkl
mleko 1 szkl
jajko 2 szt
woda 1/2 szkl
olej rzepakowy 2 łyżki
sól 1 duża szczypta

NADZIENIE

mięso mielone wieprzowe 300 g
cebula 1 szt
ząbki czosnku 2 szt
przecier pomidorowy 1/2 szkl
koncentrat pomidorowy 1 łyżka
sól
Pieprz czarny mielony Prymat
Bazylia suszona Prymat
olej do smażenia

SOS BESZAMELOWY

mąka pszenna 1 łyżka
masło 25 g
mleko 1 szkl
przecier pomidorowy 1/2 szkl
sól
Pieprz czarny mielony Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Naleśniki z mięsem mielonym pod pomidorowym beszamelem

Kroki postępowania

1
Przygotować naleśniki ucierając wszystkie składniki na jednolitą masę. Gdyby ciasto było za gęste, należy dodać odrobinę wody. Smażyć cienkie naleśniki.

Czosnek rozgnieść i wrzucić na rozgrzany olej, a po chwili dodać drobno posiekaną cebulę. Smażyć, aż cebula się zeszkli i zmięknie, po czym dołożyć mięso. Lekko podsmażyć, wlać przecier pomidorowy, koncentrat i dobrze przyprawić. Dusić do momentu uzyskania gęstego sosu.
Krok 1 - Naleśniki z mięsem mielonym pod pomidorowym beszamelem foto
2
Wykładać porcje na naleśniki i zawijać w ruloniki. Naczynie do zapiekania wysmarować masłem i ułożyć naleśniki z farszem.
Krok 2 - Naleśniki z mięsem mielonym pod pomidorowym beszamelem foto
3
Na patelni rozpuścić masło i dodać mąkę, dokładnie połączyć. Smażyć ok 2 min, nie dopuszczając, aby mąka się zrumieniła. Cały czas mieszając wlewać powoli mleko. Najlepiej użyć trzepaczki, bo będą robiły się grudki. Wlać przecier pomidorowy, przyprawić i zagotować.
Krok 3 - Naleśniki z mięsem mielonym pod pomidorowym beszamelem foto
4
Wlać na wierzch zawiniętych naleśników, które ułożyłam w naczyniu do zapiekania.
Krok 4 - Naleśniki z mięsem mielonym pod pomidorowym beszamelem foto
5
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C na około 30 min. Wierzch dodatkowo można posypać żółtym serem. Smacznego :)
Krok 5 - Naleśniki z mięsem mielonym pod pomidorowym beszamelem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Hanna5 21.05.2017 16:52
Wygląda smakowicie , mniam.
Wacław 17.05.2017 14:38
pyszny obiadek :-)
Aleksandra/Olcia 15.05.2017 17:33
wygląda pysznie!
ilka01 15.05.2017 14:18
pyszności ....:)
gosia56 15.05.2017 09:23
pyszne jedzenie ;)
Bożena Matuszczyk 15.05.2017 08:55
Pyszność kuszące smakiem i wyglądem.;)
IKrakowianka 14.05.2017 22:12
to coś dla mnie
dodi 14.05.2017 21:44
moje smaki, mniam
jan_mag 14.05.2017 21:24
Bardzo dobre
w mojej kuchni 14.05.2017 18:33
same pyszności podano...
benka 14.05.2017 18:29
Smacznie u Ciebie , jak zawsze :)
Janina 14.05.2017 16:48
Pyszności;))
mirosława4 14.05.2017 14:57
apetyczne danie
Stenka 14.05.2017 14:24
smaczne danie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak