Naleśniki z meksyku

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • naleśniki

  • mąka pszenna

    1 szklanka
  • mąka kukurydziana

    2 szklanki
  • mleko

    1 szklanka
  • woda

    2,5 szklanki
  • sól

    1/4 łyżeczki
  • jajko

    1 sztuka
  • Nadzienie:

  • mięso mielone

    1/2 kg
  • kolendra

    1/2 pęczka
  • pomidor

    4 sztuki
  • przecier pomidorowy

    3 łyżeczki
  • czosnek

    3 ząbki
  • cebula

    1 sztuka
  • kukurydza

    1/2 puszki
  • przyprawy

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ciasto na naleśniki: Wymieszać razem obie mąki i sól, dodać jajko oraz wodę i mleko, ubić gładkie ciasto. Usmażyć troszkę grubsze naleśniki.
Nadzienie: Na patelni podsmażyć mięso w trakcie dodać cebulę pokrojoną w kostkę i drobniutko posiekany czosnek, do podsmażonego mięsa dodać pomidory pokrojone w kostkę(wcześniej obrane ze skórki), przecier pomidorowy, posiekaną i kolendrę i kukurydzę odsączoną z zalewy, całość wymieszać i doprawić do smaku ma być wyraźnie pikantne, następnie wszystko dusić na małym ogniu około 5 min.
Gorące nadzienie nałożyć na podgrzane naleśniki i zwinąć w ruloniki, podawać na gorąco

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Pani Domu 28.05.2015 09:57
świetne naleśniki
Agnieszka_B 10.08.2012 22:37
Fajny pomysł na naleśniki w ostrzejszym wydaniu :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat