Naleśniki z mąki gryczanej z jarmużem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

składniki

  • mąka gryczana

    1 szklnka
  • mleko

    1 szklanka
  • jajko

    1 szt
  • sól morska

    1 szczypta
  • czarny pieprz mielony Prymat

    1/4 łyżeczki
  • jarmuż

    2 garści pokrojonego
  • olej do smażenia

farsz

  • jarmuż

    4 listki
  • brukselka

    200 g
  • różyczki brokuła

    20 g
  • pomidorki koktajlowe

    100 g
  • tymianek

    1/2 łyżeczki
  • czarny pieprz mielony Prymat

    1/4 łyżeczki
  • oliwa

    1 łyżka
  • majeranek Prymat

    1/3 łyżeczki

sos

  • jogurt naturalny

    5 łyżek
  • majonez

    1 łyżka
  • ząbek czosnku

    1 szt
  • sól morska

    1 szczypta
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Naleśniki z mąki gryczanej z jarmużem foto
Przygotować wszystkie składniki. Mąkę gryczaną wsypać do mleka ,dodać jajko ,sól, pieprz do smaku. Dokładnie wymieszać aby nie było grudek..
Jarmuż umyć ,osuszyć i pokroić drobniutko ,dodać do ciasta naleśnikowego i wymieszać. Smażyć na oleju cienkie naleśniki.
Krok 2 - Naleśniki z mąki gryczanej z jarmużem foto
.Z obu stron.
Krok 3 - Naleśniki z mąki gryczanej z jarmużem foto
W między czasie przygotować składniki na farsz. Wszystkie warzywa ugotować na parze , przyprawić ,tymiankiem, majerankiem ,pieprzem.
Krok 4 - Naleśniki z mąki gryczanej z jarmużem foto
Na usmażone naleśniki nakładać przyprawiony farsz i polany oliwą z oliwek na jedną połowę.
Krok 5 - Naleśniki z mąki gryczanej z jarmużem foto
Złożyć naleśnik na pół .
Krok 6 - Naleśniki z mąki gryczanej z jarmużem foto
Z podanych składników przygotować sos i polać naleśniki. Podawać na ciepło.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
RenataZ-et 13.11.2015 15:04
samo zdrowie!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat