Składniki
kg
kostka
g
gramów
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
CIASTO ;
-
mleko
500 ml -
mąka pszenna
250 g -
jajko
3 szt -
sól
1 szczypta -
olej
3 łyżki
NADZIENIE ;
-
gruszki
4 szt -
cukier brązowy
2 łyzki -
śmietana 30%
200 ml -
konfitura malinowa
100 g
Sposób przygotowania
Wszystkie składniki ciasta miksujemy ze sobą, następnie smazymy kolejno naleśniki, ja smażę na oleju kokosowym, można na suchej patelni, jeśli mamy dobrą, lub na oleju rzepakowym, ale biorąc pod uwagę iż na jeden naleśnik łyżeczka oleju, tylko ma być muśnięta nim patelnia.
NADZIENIE;
Gruszki obieramy,*można coś zostawić do dekoracji* kroimy w plastry, osypujemy cukrem i na rozgrzanej patelni układając każdy plasterek obok siebie, karmelizujemy je, puszczą troszkę soku, cukier się rozpusci, studzimy.
Śmietankę ubijamy, najlepiej bez cukru.
Każdy naleśnik smarujemy konfiturą, na to układamy plastry gruszki, składamy, wierzch dekorujemy kleksem ze śmietany i surową gruszką.
Komentarze (11)
Nie masz konta? Zarejestruj się
Załaduj więcej komentarzy (1)