Naleśniki z jabłkiem

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

Tym razem wersję naleśników robimy na maślance. Nasza znajoma Olena pokazała nam jak je wykonywać. Są niebywale delikatne w smaku, a dodatek prażonych jabłek z nutą cynamonu, dodaje im zdecydowanego charakteru.
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki:

  • mąka

    1.5 szklanki
  • maślanka

    1 szklanka
  • mleko

    1 szklanka
  • jajko

    1 sztuka
  • żółtko

    1 sztuka
  • olej

    2 łyżki
  • sól

    1 szczypta
  • Kardamon mielony Prymat

    1 szczypta
  • Kurkuma mielona Prymat

    1 szczypta
  • ksylitol

    1 łyżeczka

Prażone jabłka:

  • masło klarowane

    1 łyżka
  • jabłka czerwone

    800 gramów
  • Cynamon mielony Prymat

    0.5 łyżeczki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Do miski przesiewamy mąkę, wbijamy jajka, wlewamy maślankę, mleko, olej, szczyptę soli, szczyptę kurkumy, kardamonu i ksylitol. Blendujemy do momentu, kiedy nie będzie grudek. Odstawiamy na 30 minut.
Naleśniki smażymy na oleju kokosowym, z obu stron na rumiano.

W tym czasie jabłka obieramy, ścieramy na tarce o dużych oczkach, prażymy na maśle klarowanym. Pod koniec dodajemy cynamon (ilość zależy od preferencji smakowych). My chociaż uwielbiamy cynamon, staraliśmy się delikatnie podkreślić jego aromat.

Naleśniki cienko smarujemy jabłkami, zawijamy.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat