Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Naleśniki z jabłkiem

5.0
(19)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.
Tym razem wersję naleśników robimy na maślance. Nasza znajoma Olena pokazała nam jak je wykonywać. Są niebywale delikatne w smaku, a dodatek prażonych jabłek z nutą cynamonu, dodaje im zdecydowanego charakteru.

Składniki:

Składniki:

mąka 1.5 szklanki
maślanka 1 szklanka
mleko 1 szklanka
jajko 1 sztuka
żółtko jajek 1 sztuka
olej 2 łyżki
sól 1 szczypta
Kardamon mielony Prymat 1 szczypta
Kurkuma mielona Prymat 1 szczypta
ksylitol 1 łyżeczka

Prażone jabłka:

masło klarowane 1 łyżka
jabłka czerwone 800 gramów
Cynamon mielony Prymat 0.5 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Naleśniki z jabłkiem

Do miski przesiewamy mąkę, wbijamy jajka, wlewamy maślankę, mleko, olej, szczyptę soli, szczyptę kurkumy, kardamonu i ksylitol. Blendujemy do momentu, kiedy nie będzie grudek. Odstawiamy na 30 minut.
Naleśniki smażymy na oleju kokosowym, z obu stron na rumiano.

W tym czasie jabłka obieramy, ścieramy na tarce o dużych oczkach, prażymy na maśle klarowanym. Pod koniec dodajemy cynamon (ilość zależy od preferencji smakowych). My chociaż uwielbiamy cynamon, staraliśmy się delikatnie podkreślić jego aromat.

Naleśniki cienko smarujemy jabłkami, zawijamy.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak