Naleśniki z jabłkami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    2 szklanki
  • jajko

    2 szt
  • mleko

    2 szklanki
  • woda

    1 szklanka
  • olej

    2 łyżki
  • sól

    do smaku
  • jabłka

    1 kg
  • masło

    70 g
  • cukier

    do smaku
  • cukier puder

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Jajka rozmieszać trzepaczką z mlekiem, a następnie dodać mąkę, sól, olej, wodę i dobrze wyrobić ciasto. Usmażyć cienkie naleśniki. Jabłka obrać, pokroić na mniejsze kawałki i w rondelku lekko rozgotować z minimalnym dodatkiem wody, dodać do smaku cukier. Posmarować dość grubo naleśniki. Przeciwległe brzegi każdego naleśnika złożyć do środka i w przeciwnym kierunku złożyć go na połowę. Ułożyć na blasze dość grubo posmarowanej maslem, skropić po wierzchu masłem i wstawić do zapieczenia w piekarniku. Podawać gorące, posypane cukrem pudrem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Adam/ZUB3R 21.11.2013 10:46
bardzo lubię
Katarzyna59 01.09.2012 18:20
lubię
Iwona51 17.02.2012 09:27
smaczne
Margo1 13.12.2010 11:14
dawno nie robiłam

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat