Przepis i sposób przygotowania na: Naleśniki z grzybami leśnymi
Kroki postępowania
Naleśniki:
Do miski wsypuję mąkę, wlewam mleko, dodaję jajko i kurkumę. Miksuję składniki, dodaję sól i zmielony pieprz. Piekę przez chwilkę na patelni.
Grzyby czyszczę, kroje i myję. Wkładam do garnka z wodą i łyżeczka soli, gotuję. Zbieram szum, a potem przelewam całość na durszlak.
Przecedzone grzyby wkładam na patelnię i smażę. Dodaję kostkę: rosół z kury i zalewam pół szklanki wody. Przez chwilę gotuję w tym wywar.
Dodaję czosnek niedźwiedzi i nadal mieszam do wygotowania się wywaru. Dopiero wtedy dodaję suszone pomidorki z bazylią.
Mieszam chwilę, posypuję startym serem i znów mieszam do rozpuszczenia sera. Nakładam farsz na naleśniki i zwijam.
Podaję na gorąco.