Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Naleśniki z gruszkowo-maślaną frużeliną

2.0
(6)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Naleśniki

jajko 4 sztuki
maślanka 1 szklanka
mleko 2 szklanki
cukier 4 łyżki
mąka pszenna typ 650 1,5 szklanki
olej do smażenia

Frużelina

gruszki 2 duże dojrzałe sztuki
masło 1 czubata łyżka
cukier brązowy 2 łyżki
mąka ziemniaczana 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Naleśniki z gruszkowo-maślaną frużeliną

Kroki postępowania

1
Naleśniki: Jajka wbić do miski, rozbełtać. Dodać do nich cukier, mleko i maślankę, wymieszać. Wsypać mąkę, ponownie dokładnie wymieszać, żeby nie było grudek. Ciasto odłożyć na kilkanaście minut, w tym czasie przygotować frużelinę.
Krok 1 - Naleśniki z gruszkowo-maślaną frużeliną foto
2
Frużelina: Gruszki obrać, pozbawić gniazd nasiennych, pokroić w dużą kostkę, przełożyć do garnka. Dodać do nich brązowy cukier i masło.
Krok 2 - Naleśniki z gruszkowo-maślaną frużeliną foto
3
Podgrzewać kilka minut, aż gruszki częściowo się rozpadną. Mąkę ziemniaczaną rozmieszać w 1/3 szklanki zimnej wody. Zawiesinę powoli wlewać do gruszek i cały czas mieszać. Gdyby frużelina wyszła zbyt gęsta, dolać trochę więcej wody i dokładnie wymieszać. Lekko przestudzić.
Krok 3 - Naleśniki z gruszkowo-maślaną frużeliną foto
4
Na patelni rozgrzać odrobinę oleju. Wylać na nią porcję ciasta, rozlać na brzegi. Naleśniki smażyć na rumiano z obu stron.
Krok 4 - Naleśniki z gruszkowo-maślaną frużeliną foto
5
Gotowe naleśniki składać w trójkąty, czyli na pół, następnie jeszcze raz na pół. Układać je na talerzykach, polać przygotowaną gruszkowo-maślaną frużeliną i podawać.
Krok 5 - Naleśniki z gruszkowo-maślaną frużeliną foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Babeczka35 02.07.2017 21:19
Smaczne naleśniki.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak