Naleśniki z dżemem

Naleśniki z dżemem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Dodatkowo:

  • dżem truskawkowy

    5 łyżek
  • bita śmietana

    5 łyżek
  • olej

    do smażenia

Ciasto naleśnikowe:

  • jajko

    1 sztuka
  • olej

    4 łyżki
  • mąka

    250 gramów
  • mleko

    500 mililitrów
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    1 łyżeczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mąkę przesiewamy do miski, wlewamy mleko, dodajemy jajko i olej oraz sól. Trzepaczką mieszamy ciasto do uzyskania gładkiej masy. Na rozgrzaną patelnię chochelką wlewamy ciasto i smażymy naleśniki.

Chłodne naleśniki smarujemy dżemem i składamy na 4. Całość dekorujemy bitą śmietaną. Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat