naleśniki z bobem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mleko 3,2%

    1 szklanka
  • jajka

    4 szt.
  • mąka pszenna

    1 szklanka
  • kiełbasa pokrojona w plastry

    10 dag
  • sól, cukier, pieprz

  • natka piertuszki świeżej

    do dekoracji
  • bób

    80 dag
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Odłóż czubatą łyżkę mąki. Z reszty maki, jajek, mleka przygotuj ciasto naleśnikowe. Przypraw je do smaku solą i odrobiną cukru.
Bób wyłuskaj, cebulę posiekaj i podsmaż razem na gorącym oleju, oprósz pozostawioną mąką. Gdy się zrumieni, przypraw do smaku solą i pieprzem.
Kiełbasę pokrojoną w cienkie, ukośne plasterki smaż na patelni po kilka, po czym, gdy już się zrumienią, wlewaj na nie delikatnie ciasto naleśnikowe i smaż na złoty kolor z obu stron.
Gotowe naleśniki przełóż na talerze. Podawaj je razem z przesmażonym bobem oraz cebulą. Danie udekoruj natką pietruszki.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
jeta72 30.12.2011 14:02
lubię bób, ciekawe jak smakują
irenka 25.06.2011 21:18
takich naleśników nie jadłam
daria899 01.04.2011 21:11
pyszne naleśniki

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat