Naleśniki z białym serkiem i łososiem

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jajko

    1 szt
  • mleko

  • mąka

  • serek biały, np Delikate

    300 g
  • łosoś wędzony plastry

    250 g
  • sok z cytryny

  • koperek

  • keczup

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. Z mleka, mąki, jajka i szczypty soli zrobić ciasto na naleśniki - proporcje wg. uznania. Ciasto ma być dosyć rzadkie, bo naleśniki muszą być cienkie ;)
2. Usmażyć cienkie naleśniki.
3. Serek rozrobić z małą ilością mleka, by łatwo się rozsmarował na naleśniku.
4. Naleśnik posmarować serkiem, po jednej stronie ułożyć plaster wędzonego łososia. Skropić cytryną i posypać koperkiem (z braku świeżego może być suszony). Zawinąć.
5. Naleśniki włożyć do naczynia żaroodpornego. Zapiekać około 20 min w 120 stopniach, by naleśniki się zagrzały i łosoś lekko zapiekł (można też zjeść bez zapiekania jeśli ktoś lubi).
6. Podawać z keczupem i koperkiem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat