Naleśniki z bananem posypane dynią

Naleśniki z bananem posypane dynią

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

ciasto

  • mąka pszenna

    100 g
  • jajko

    1 sztuka
  • mleko

    do 250 ml
  • woda mineralna

    kilka łyżek
  • cukier brązowy

    szczypta
  • kakao

    1 łyżeczka
  • pestki dyni

    prażone zmielone

nadzienie

  • banan

    8-10 sztuk
  • ser ricotta

    ok. 200 g
  • syrop klonowy

    do polania
  • sok z cytryny

    do polania
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Naleśniki z bananem posypane dynią

Mleko wymieszać z wodą. Mąkę wymieszać z kakao. Prażone pestki dyni zmielić w młynku.
Całe jajko ubić, dodając po trochu mąki, mleka z wodą i cukier.
Odstawić na kilkanaście minut.
Patelnię rozgrzać i posmarować tłuszczem.
Ciasto najlepiej wlewać łyżką wazową na całą powierzchnię patelni.
Gdy ciasto jest jeszcze płynne posypać zmielonymi pestkami dyni.
Potem przewrócić na drugą stronę i podpiec.
Gładką stronę naleśników bez posypki z dyni smarować serkiem, po środku położyć banana i zwijać w rulon.
Wierz polać syropem klonowym lub miodem i skropić sokiem z cytryny.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (13)

paniusiaewa 24.06.2017 10:52
Ja nie gustuje w bananowych potrawach, ale jak zwykle koleżanko pomysł odjechany.
gosia56 13.06.2017 13:35
pyszne naleśniki
ilka01 12.06.2017 21:25
pyszności :)
Wacław 12.06.2017 19:24
bardzo dobre na pewno :-)
katarzynka455 12.06.2017 14:06
pyszne naleśniki..porywam porcyjkę:)
w mojej kuchni 12.06.2017 08:49
niebo w gębie, i tyle...
Krystyna32 12.06.2017 07:49
bardzo apetyczne
Ewa Wojtaszko 12.06.2017 00:37
i na śniadanie i na deser
sezamek 11.06.2017 23:30
super naleśniczki :)
RenataZ-et 11.06.2017 22:33
pomysłowe naleśniki :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat