Naleśniki z bananem

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto na naleśniki

  • mleko

    0,5 litra
  • mąka pszenna

    1 3/4 szklanki
  • jajko

    1 sztuk
  • cukier waniliowy

    1 łyżeczka
  • cukier

    1 łyżeczka
  • sól

    1 szczypta
  • olej

    1 łyżeczka

Nadzienie do naleśników

  • banan

    4-5 sztuk
  • miód płynny

    6 łyżeczki
  • rodzynki

    2 garści
  • żurawina

    2 garści

Dekoracja

  • bita śmietana w proszku

    1 sztuka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Naleśniki z bananem foto
Wszystkie składniki na ciasto dobrze mieszamy mikserem. Gdy będzie jednolita masa, smażymy cienkie naleśniki, mi wychodzi ok. 7-8.
Krok 2 - Naleśniki z bananem foto
Na patelni rozgrzewamy miód. Dodajemy pokrojonego w półkrążki banana, rodzynki i żurawinę. Jeszcze chwilę podgrzewamy ciągle mieszając, aż miód połączy się z resztą składników.
Krok 3 - Naleśniki z bananem foto
Na naleśniki wykładamy ok. 2-3 łyżki nadzienia i składamy w rożek. Na wierzch kładziemy przygotowaną według przepisu na opakowaniu bitą śmietanę. Dalej dekorujemy według własnych pomysłów. Ja żeby było kolorowo do bitej śmietany dodałam barwniki spożywcze.

Smacznego!!!

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat