Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Naleśniki Suzette

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

Na ciasto: 1 jajo ok. 60 g pszennej maki szczypta soli 1 łyżeczka cukru pudru 1/4 szklanki mleka 1/4 szklanki gazowanej wo

Przepis i sposób przygotowania na: Naleśniki Suzette

Jajo, mleko, mąkę, wodę oraz cukier puder i szczyptę soli zmiksować. Dodać skórkę otartą z wyszorowanej i wyparzonej wcześniej cytryny, dokładnie wymieszać. Na patelni rozgrzać olej, wlać kilka łyżek ciasta, ruszając patelnią dokładnie je rozprowadzić. Następnie smażyć bez przykrycia, potrząsając raz na jakiś czas patelnią. Przełożyć na drugą stronę. W ten sposób usmażyć cztery naleśniki.
Na patelnię o grubym dnie wrzucić cukier, dodać kilka łyżek wody i wymieszać. Podgrzewać na niewielkim ogniu, ciągle mieszając. Gdy cukier już się rozpuści, zwiększyć ogień. Nadal podgrzewać już bez przykrycia aż cukier zbrązowieje (przez 2 -3 minuty. Następnie zmniejszyć ogień, dodać sok i skórkę otartą z wyszorowanej i wyparzonej pomarańczy, wymieszać. Dodać masło i nadal mieszać, aż się roztopi. Wlać likier pomarańczowy i zamieszać.
Na patelnię włożyć naleśnik, polać go sosem, przy pomocy łyżki i widelca złożyć na cztery części.Przełożyć na ogrzany półmisek. W ten sposób postępować z kolejnymi naleśnikami. Na półmisku obifice skropić naleśniki podgrzaną brandy i podpalić. Podawać natychmiast, gdy jeszcze płoną.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

darek6 15.08.2010 19:00
dziwne, ale moze byc fajne
maxfighter 20.07.2010 18:15
no no

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak