Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Naleśniki ryżowo-kukurydziane z serem

2.0
(10)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

* ciasto naleśnikowe

jajko 2 duże
esencja waniliowa 1 łyżeczka
cukier 1 łyżka
sól duża szczypta
Soda oczyszczona Prymat duża szczypta
mąka kukurydziana 1 łyżka
mąka ryżowa 1 łyżka
budyń owocowy 1 łyżka
maślanka
olej do smażenia

* farsz twarogowy

ser biały 300 g
cukier waniliowy do smaku
cukier drobny do smaku
jogurt grecki 2-4 łyżki

Porada

Ciasto naleśnikowe z mąk bezglutenowych musi pozostać dość rzadkie. Po zbytnim zagęszczeniu usmażone naleśniki są sypkie, suche twarde i bardzo się kruszą.

Przepis i sposób przygotowania na: Naleśniki ryżowo-kukurydziane z serem

Kroki postępowania

1
Jajka zmiksować z cukrem, solą i esencją waniliową.
Krok 1 - Naleśniki ryżowo-kukurydziane z serem foto
2
Dodać proszek budyniowy o owocowym smaku (ja użyłam malinowego) oraz sodę i krótko zmiksować.
Krok 2 - Naleśniki ryżowo-kukurydziane z serem foto
3
Dosypać miałką mąkę ryżową i połączyć mikserem.
Krok 3 - Naleśniki ryżowo-kukurydziane z serem foto
4
Dodać mąkę kukurydzianą i ostatni raz szybko zmiksować.
Krok 4 - Naleśniki ryżowo-kukurydziane z serem foto
5
Dolać niewielką ilość rzadkiej maślanki (ew. może być serwatka) i wymieszać łyżką do połączenia.
Krok 5 - Naleśniki ryżowo-kukurydziane z serem foto
6
Na rozgrzanej i natłuszczonej patelni smażyć naleśniki dowolnej grubości.
Krok 6 - Naleśniki ryżowo-kukurydziane z serem foto
7
Po zrumienieniu spodu odwracać i dosmażyć niezbyt długo z drugiej strony.
Krok 7 - Naleśniki ryżowo-kukurydziane z serem foto
8
Gotowe naleśniki układać jeden na drugim, aby zmiękły i dłużej pozostały ciepłe.
Krok 8 - Naleśniki ryżowo-kukurydziane z serem foto
9
Biały serek ugnieść widelcem z dodatkiem cukru, cukru waniliowego oraz jogurtu. Posmarować naleśniki i składać w trójkąty lub zwijać tradycyjnie w rulony.
Krok 9 - Naleśniki ryżowo-kukurydziane z serem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Habibi 01.07.2014 10:25
może nie są tak delikatne, jak typowe z mąki pszennej, ale warto spróbować nowych smaków ;) coraz więcej osób jest obecnie na diecie bezglutenowej, a takie naleśniczki, to świetny sposób zarówno na śniadanie, słodki lekki obiad czy kolację, jak i w sumie na deser :)
Kejti 29.05.2014 14:09
Raj dla mojego synka :-)
olkaaa 29.05.2014 07:50
muszę spróbować
Mniam 28.05.2014 17:02
Przydatny przepis dla tych co mają dietę bezglutenową.
Niki22 27.05.2014 22:36
wyglądają naprawdę apetycznie :)
w mojej kuchni 27.05.2014 18:15
warte wypróbowania
gosia561 27.05.2014 18:04
dobre te naleśniczki
Reniaa 27.05.2014 16:00
smakowicie wyglądają, takich jeszcze nie robiłam :)
everay 27.05.2014 15:53
uwielbiam naleśniki:)
barbara11561 27.05.2014 15:32
u mnie też naleśniki mają duże powodzenie,znikają migiem:)
Jadwiga/Jaga85 27.05.2014 14:58
Naleśniki to moje ulubione danie:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak